Címke: ásatás

További címkék:

A héten vendégül láttuk társintézményeink munkatársait. A Göcseji Múzeum régészei lelkesen meséltek a feltárt leletekről, azok megtalálásának történetéről, felidézték a láthatatlan vár falainak és bástyáinak körvonalát.

"A láthatatlan vár" című múzeumpedagógiai foglalkozás

Októberben folytatja a nyílt napok szervezését a Göcseji Múzeum annak érdekében, hogy a leendő Mindszentyneum területén lévő régészeti ásatásokat minél többen láthassák és a feltárt leleteket minél többen megismerhessék. Szerdai napokon – előzetes egyeztetés alapján – általános és középiskolai diákokat fogadnak a múzeum szakemberei.

A választható időpontok a következők:

A láthatatlan vár nyílt nap - 2017-09-30

Szombaton népes csoport idézte fel Orha Zoltán régész kollégánkkal a középkori egerszegi vár történetét.

Hihetetlen élményben volt része néhány diáknak ma délelőtt a leendő Mindszentyneum területén lévő ásatáson. A láthatatlan vár című múzeumpedagógiai foglalkozás közben a Göcseji Múzeum régészei rátaláltak egy ágyútöredékre. Így a gyerekek voltak azok, akik évszázadok után először megpillanthatták a korabeli tárgy megmaradt részét.

Szeptemberben nyílt napokat szervez a Göcseji Múzeum annak érdekében, hogy a leendő Mindszentyneum területén folytatott régészeti ásatásokat minél többen láthassák és a feltárt leleteket minél többen megismerhessék. Szerdai napokon – előzetes egyeztetés alapján – általános és középiskolai diákokat fogadnak a múzeum szakemberei. Ma reggel megérkeztek az első látogatók.

Augusztus végén a Göcseji Múzeum szakemberei megkezdték a teljes felületű régészeti feltárást a tervezett Mindszentyneum területén. Az évszázadok óta lakott városrész területén rétegenként tárul fel Zalaegerszeg múltja: a 18-19. századi tapasztott- és téglafalú épületek mellett Egerszeg várának palánkerődítései és vizesárka bontakozik ki a közel 900 m2-en megnyitott felületen.

Augusztus végén a Göcseji Múzeum szakemberei megkezdték a teljes felületű feltárást a tervezett Mindszentyneum területén. Az ásatás első napjaiban a zömmel modern kori törmelékkel feltöltött felső réteg gépi eltávolítása zajlott. Az évszázadok óta lakott városrész területén rétegenként tárul fel Zalaegerszeg múltja: a 18-19.