Címke: néprajz

További címkék:

Az Óperenciás tengeren innen, az Üveghegyen túl volt egy kicsi ország: Kultúra. Ebben az országban élt egy szegény leány, aki serényen tette a dolgát. Egy nap az öreg király felszólította, hogy induljon el világot látni… ment, mendegélt, dolgozott szorgalmasan. Munkájáért cserébe a szomszédos ország királynéjától kincseket kapott.

Örömmel adjuk hírül, hogy elkészült az új, 360 fokos fotózási technikára épülő műtárgypublikálás a Hungaricana portálon. Egyedülálló ez a magyarországi múzeumok életében, s elsőként a zalai intézmények remekeltek: a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum gyűjteményéből dolgoztak fel a szakemberek 250 kiállítási darabot. 

Elkészült az a fotó-adatbázis, amelyet Szentmihályi Imre, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum első igazgatója készített az 1950-es évek elején. A mintegy 6000 kép digitalizált, múzeumi adattárba vett, leírásos változatát immár bárki elérheti és tanulmányozhatja: a képek nem csak a néprajz számára képviselnek értéket.

"Sírva jössz a világra és körülötted mindenki mosolyog"

Február 28-ig tekinthető meg a Göcseji Múzeum születésről szóló kiállítása, a Sírva jössz a világra… című tárlat.

Terhesség, születés, gyermekágy és keresztelő tematikájú, soron következő kiállításához gyűjt tárgyakat a Göcseji Múzeum. Az intézmény az Átmeneti rítusok sorozat első tagjaként nagy sikerrel rendezte meg korábban az esküvői szokások tárgyi világának huszadik századi alakulásáról szóló tárlatát.