Hangos-térkép nyitólap

Göcseji Múzeum

 

Áttekintő térkép

A négyszintes, régi típusú, részben felújított épület a belvárosban a Batthyány utca 2. szám alatt található. Az U alapú épület főbejáratát a belső, hosszabbik oldal közepén alakították ki. Akadálymentes bejárat csak a Várkör utca felől nyílik, akadálymentes parkolóhely nincs.
A nyugati szárny alagsori szintjén Németh János keramikus művész állandó kiállítása, a földszinti részén pedig, az időszakos kiállító-terem kapott helyet. Látogatók számára mindkettő csak külső bejáratokon keresztül közelíthető meg.
Az épület földszintjén a Kisfaludi állandó kiállítást, valamint kutatótermeket, raktárakat találunk. Az emeleti részen alakították ki a többtermes állandó kiállítást, a könyvtárat, játéktárat. A tetőtérben pedig tárgyalóterem, irodák, személyzeti helyiségek kaptak helyet. Az alagsori szint helyiségei raktárként funkcionálnak.
A kiállítási tárgyak túlnyomó többsége vitrinekben, üvegfal mögött van. Audio guide vagy más hangzó anyagok nincsenek.
A szintek közötti átjárást két lépcsőház és egy lift biztosítja.
A főlépcsőház az épület keleti szárnyában található, a földszinttől a tetőtérig vezet. A balra forduló, két pihenős lépcső jobb oldali korláttal ellátott. A középső, rövidebb lépcsősor korlát nélküli. A földszint és az 1. emelet közötti szakaszokon a lépcsőfokok teljes járófelületén ragasztott, műanyag csúszásgátlót érzékelünk. A feljebb lévő lépcsőszakaszok pihenőiben dísznövények képezhetnek akadályt.
A hátsó lépcsőház az épület nyugati szárnyának végében található, a pinceszinttől az emeletig vezet. A régi lépcsősor nyitott, korláttal ellátott, egy pihenős. A pihenőtől induló szakasz ívesen kanyarodik jobbra, ami a lépcsőfokok járófelületének csökkenésével jár. Fokozott figyelemre van szükség.
A lift az épület nyugati szárnyában van, a földszinttől a tetőtérig közlekedik. A tetőtérben kétfoknyi szintkülönbséggel visz a szintre, így kilépés után jobbra két lépcsőfok vezet lefelé, szűk átjárón át - kerekesszékkel nem járható. A modern, akadálymentes lift hívógombja és belső gombsora is bal oldalon található. A gombok körvonala megvilágított, fentről lefelé 2,1,0 - ez utóbbit hangsúlyosabb kiemelkedése is jelzi. Alattuk, balról-jobbra: nyit, vész, zár. A belső gombok jól tapintható, arányos Braille jelzéssel is el vannak látva. A lift bemondja, melyik emelet következik.

Az épület földszintjének keleti szárnya, és az emeleti rész teljesen felújított. A fehér falakon érdes, sötét színű, így erős kontrasztot képező, kézzel és szemmel jól követhető vezetősáv van derékmagasságban. A folyosókon fal menti akadályok csak az 1. emeleten vannak. Az ajtók minden szinten fehér színűek, többnyire beleolvadnak a szintén fehér falfelületbe.
A folyosók a déli fal ablaksorai mentén sok természetes fényt kapnak, világosak.
A többi szakasz felülről érkező megvilágítást kapott, amely a felújításból kimaradt szakaszokon igen gyenge fényt ad.
A felújított épületrészekben találunk funkciójelző táblákat. A feliratok az ajtók felületén kaptak helyet, derékmagasságban, melyek Braille karaktereket is tartalmaznak.

A főbejárat megközelítése:
A Batthyány utca felől érkezve, az épület előtti parkon haladunk át. A széles díszköves járda közepén egy fa képez akadályt. Ezt megkerülve rövid, korlát nélküli lépcsősor vezet felfelé. Pár métert előre haladva a széles, fűsávval szegélyezett járdán, újabb felfelé vezető lépcsősorhoz jutunk. A szintén korlát nélküli lépcsősor tetején találjuk a bejáratot, amely két, egymás mellett elhelyezkedő kétszárnyú ajtóból áll. Csak a bal oldalit használják áthaladásra.

Németh János keramikus művész állandó tárlata

Az épület déli falán találjuk a bejáratot, a nyugati szárny végében. A bejárat előtt korlát nélküli lefelé vezető, rövid lépcsősorok vannak, egymásra 90 fokban elfordítva.
A lépcsőn leérve, szemben van a bejárat, ha északi irányba tartunk, ha pedig kelet felé, akkor a bal oldalon. Belépve, további lépcsősor vezet lefelé.
A helyiség két részre szabdalt, melyek között két átjáró ajtónyílás van. A kisebb, első rész bal oldalán van a teremőr fülkéje.
Az egytermes kiállítótér jól megvilágított. A talapzatokon elhelyezett kiállítási munkák erős kontrasztot képeznek a fehér falfelülettel. A kiállítási tárgyak a fal mentén és a téglalap alapú terem közepén kaptak helyet.

Időszakos kiállítótér

Megközelítése a Szabadság-tér felől lehetséges. Bejárata a nyugati szárny végében, a nyugati fal mentén van. Egy korlát nélküli, felfelé vezető lépcsősor vezet a kétszárnyú bejárati ajtóhoz. Belépve, bal oldalon kapott helyett a teremőr fülkéje. A tér jobbra hosszabban, előttünk rövidebb szakaszon nyílik meg. A sok természetes fénynek köszönhetően világos a helyiség. Berendezése a kiállításoknak megfelelően változik.