Cím

A láthatatlan vár diákszemmel

Szeptemberben nyílt napokat szervez a Göcseji Múzeum annak érdekében, hogy a leendő Mindszentyneum területén folytatott régészeti ásatásokat minél többen láthassák és a feltárt leleteket minél többen megismerhessék. Szerdai napokon – előzetes egyeztetés alapján – általános és középiskolai diákokat fogadnak a múzeum szakemberei. Ma reggel megérkeztek az első látogatók. A Dózsa György iskola hetedik osztályos tanulói voltak azok, akik egy tegnap délután megtalált gyöngysor kiemelését is láthatták. De a Magyar Televízió helyszíni bejelentkezésének is szemtanúi voltak. 

A diákok megérkezésükkor egy mai belvárost ábrázoló térképet kaptak. A földrajzi égtájak felelevenítése után Orha Zoltán régész vezetésével egy rövid sétát tettek a környéken és a térképen bejelölték a régi egerszegi vár bástyáit és széles várárkait, s lassan körvonalazódni kezdett a korabeli vár alaprajza. A régészeti ásatás helyszínén Simmer Lívia ásatásvezető régész mesélt a szakma szépségéről, a történelmi korról, amikor az egerszegi vár épült, majd újjáépült és persze szó esett a feltárt és kiemelt leletekről. A gyerekek láthattak és meg is foghattak egy valószínűsíthetőleg a vár készletéből hátramaradt ágyúgolyót, felismerték a kettétörve talált kályhacsempe motívumát - a Habsburg címer kétfejű sasát -, s láthatták a rézszálra fűzött gyöngyöket. A diákok ezután a Mindszenty térre sétáltak és megtekintették Farkas Ferenc szobrászművész májusban elkészített bronz vármakettjét. Ott felelevenítették a korábban hallottakat, megkeresték, éppen hol állnak, minek a helyén van jelenleg a Göcseji Múzeum, változott-e a nagytemplom kinézete. Régész kollégánk megmutatta nekik, mekkora volt a város az 1600-as években, hol húzódott a mocsaras terület és a Válicka patak, miből is épült a korabeli vár és mi ennek az oka. A tűzesetek kapcsán egy igazi városi legenda is elhangzott, de erről nem árulok el többet, jöjjenek el hozzánk és hallgassák meg az élménydús beszámolókat. 

Mindannyiunk érdeke az, hogy a történelem tanítása és megismerése ne legyen tankönyvízű. Nos, mi ehhez kívánunk egy kicsikét hozzájárulni. Várunk mindenkit sok szeretettel szombatonként a nagyközönségnek, szerdánként a diákoknak szervezett nyílt napokon.

2017.
szeptember
06.

Kapcsolódó tartalom