Ha hívtok, mi megyünk! | Göcseji Múzeum

Ha hívtok, mi megyünk!

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Módszertani Központ és a Göcseji Múzeum múzeumpedagógiai információs napra hívta a város és a környékbéli települések tanárait és óvónőit. A délutáni rendezvény célja az volt, hogy a szakemberek a múzeumpedagógiai kínálatot mind szélesebb körben bemutassák a közönségnek.

Kaján Imre múzeumigazgató és Varga István, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ helyettes igazgatója köszöntője és rövid bevezetője után a szakmáé volt a főszerep. A programra a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kollégái is eljöttek, akik felhívták a figyelmet a MOKK legkorszerűbb továbbképzéseire. Egy kitűnő élménybeszámolót is hallhattak a vendégek az ún. Bőröndmúzeum-projektről, amely program a tavalyi évben nívódíjat kapott. A Kultúr-Bónusz kísérleti programról is hallhatott egy előadást a közönség, amelynek az a célja, hogy növelje a közoktatásban érintett, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek kultúrához illetve múzeumi tudáshoz való hozzáférését. Fontos célkitűzése a programnak továbbá, hogy az iskolák ne csupán osztálykirándulás alkalmával, hanem a tantervhez kapcsolódóan is használják a múzeumokat, amelyekre a diákok akár szabadidős helyszínként is tekinthetnek.

A Göcseji Múzeum részéről Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus hívta fel a figyelmet a "Ha hívtok, mi megyünk!" programra. Ismert, hogy a múzeumi épületünk jelenleg üresen áll, várjuk a felújítás elkezdését. De a szakmai munka persze nem áll meg, s ezzel a programmal is egy nagyszerű áthidaló megoldást nyújtunk az óvodák és iskolák részére. Csak néhány program a színes palettánkról:

  • Sétálj velünk, ismerd meg Zalaegerszeg történelmét!
  • Fűző, keménykalap, muff, harisnya, stóla - krinolintól a lódenig (divat és életmód foglalkozás)
  • Egy kép - négy történet (Egy festmény nagy lyukkal a felső részén évtizedekig díszítette a múzeum tárgyalóját. Vajon mi történhetett a képpel és hogyan tartozhat hozzá négy kor négy különböző története?)
  • Egy írógép története (Minden, amit tudni lehet a rendszerváltást megelőző 110-120 év ikonikus tárgyáról.)
  • A móringláda (Minden, amit a régi paraszti göcseji lakodalomról tudni érdemes.)

Kinek ne csillanna fel a szeme a címeket olvasván! Ezeket és még sok további múzeumpedagógiai foglalkozást kérhetik az óvodák és iskolák a múzeum szakembereitől. A kényelmet, miszerint a muzeológusok házhoz mennek, csak kedvelni lehet. A rendezvényen egy rövid bemutatót is láthattak Horváth Imre restaurátor kollégánktól, aki egy fából készült spanyolozott borotvatokot tisztított meg az évtizedek szennyeződésétől.

Végül a Vasvári Múzeum lelkes múzeumpedagógusa mutatta be kínálatát. A "Vissza a középkorba" című interaktív kiállításukra invitált kicsiket és nagyokat, s a leendő látogatóknak megígérte, az élmény garantáltan nem marad el a 13. században épült domonkos rendi kolostorban, amely ma otthont ad az intézményüknek.

2019.
március
29.

Kapcsolódó tartalom