Hallottad-e hírét? Szakmai nap pedagógusoknak | Göcseji Múzeum

Hallottad-e hírét? Szakmai nap pedagógusoknak

Múzeumi és Könyvtári fejlesztések mindenkinek címmel (EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001) szakmai napot tartottunk az általános- és középiskolai történelem szakos tanároknak. A rendezvénynek a múzeum új, külső állandó kiállítása adott otthont, a Mártírok útján található volt ÁVH székházban. Dr. Kostyál László igazgató-helyettes köszöntő szavai és Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus szakmai bevezetője után a vendégek megtekintették az épület pinceszintjén látható modern technikai elemekkel bemutatott kiállítást. Tárlatvezetőjük Béres Katain történész volt, aki valódi élettörténetek elmesélésével gazdagította a modern látvány- és hangelemeket.

Az érdeklődők végül a múzeumpedagógiai foglalkozásokra külön kialakított termemben hasznos, gyakorlati útmutatót kaptak azokhoz a foglalkozásokhoz, amelyeken reményeink szerint minél több diák részt vesz majd a következő iskolai tanévben. Az emlékhely ugyanis autentikus hangulati háttérrel rendelkezik, ezért a tanulók minél jobban bele tudják magukat képzelni az ötvenes évek hangulatába, borzalmaiba, igazságtalanságaiba. Kissné Kovács Ágnes kolléganőnk bemutatta, mely módszerekkel kívánják a hatvan perces óra során a gyerekek érdeklődését fenntartani, a beszélgetéseket finoman terelni, az esetleges negatív pszichikai élményeket feloldani. A kreatív tanóra egyfajta színjátszást is kíván, hogy az akkor élt emberek helyzetét a mai fiatalok könnyebben át tudják érezni.

A találkozó végén valódi, hasznos beszélgetés alakult ki az internetes múzeumpedagógiai oktatási és szakképzési lehetőségek témában. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a mai fiatal generáció megszólításához elengedhetetlen a technikai vívmányok és az internet használata az oktatásban, így a történelem órákon is.

2017.
június
12.