Hungaricana szakmai nap a múzeumban | Göcseji Múzeum

Hungaricana szakmai nap a múzeumban

Szakmai napra hívott három megye közgyűjteményi munkatársait a Göcseji Múzeum vezetősége, hogy megismertessék és bemutassák a Hungaricana közgyűjteményi portál céljait és jelenlegi állapotát, s persze szó essen a jövőről is. Az ötven tagú közönség először Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár főigazgató előadását hallgatták meg, aki ismertette a 2015. évi lelkes indulás részleteit, majd a jelenlegi kedvező állapotot. Mint megtudtuk, 155 közgyűjteményi bázis érhető el a rendszeren keresztül, ez levéltári, könyvtári és múzeumi tudásanyagot és információt is magába foglal. Örömét fejezte ki, hogy a szerkesztők mindmáig a szakmai elhivatottság mentén teszik a dolgukat és formálják az egyre nagyobb tudástárat.

Kenyeres István, a Fővárosi Levéltár főigazgatója gyakorlati példákon keresztül mutatta be a szakmai közönségnek a Hungaricana használatát, zalai példákon keresztül illusztrálta a közgyűjteményi portál könnyű kezelhetőségét, s ismertette a levéltári tartalmakat is.

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a 360 fokos fotózási technikára épülő műtárgypublikálás nagyszerűségéről beszélt. Elmondta, hogy a magyarországi múzeumok életében egyedülálló kezdeményezés ez, s kitért arra is, hogy két zalai múzeum, a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum gyűjteményéből dolgoztak fel a szakemberek 250 kiállítási darabot. Látványban, részletgazdagságban, a textúra szépségében a technológia modern kori, s a műtárgyak megjelenítése akár okostelefonon keresztül is tökéletesen működik. A kiállítási tárgyak forgathatóak, nagyíthatóak, egy megfelelő gomb megnyomásával pedig a rendszer maga mozgatja az adott alkotást. Biszak Sándor, a kivitelező Arcanum Kft. vezetője a tapasztalatairól mesélt, s a jövőt is előre vetítette néhány példa szemléltetésével, hiszen elmondása szerint Nyugat-Európából számos megkeresést kap a vállalkozás. 

2017.
június
30.