Könyvbemutató a Göcseji Múzeumban | Göcseji Múzeum
Szatmári Gizella Fény és árnyék – Zala György pályája és művészete

Könyvbemutató a Göcseji Múzeumban

Könyvbemutatót tartunk a Göcseji Múzeumban 2014. október elsején, szerdán 16.30-kor: a közönség a Zala György szobrászművészről szóló monográfiát ismerheti meg. 

Szatmári Gizella Fény és árnyék – Zala György pályája és művészete

című könyve a Vitrin Művészeti Kiadó gondozásában látott napvilágot, a kötetet Péntek Imre szerkesztette, és Horváth M. Zoltán tervezte. A szép kiállítású monográfiát dr. Kostyál László művészettörténész a kötet szerzője, szerkesztője és tervezője jelenlétében mutatja be a közönségnek.

Zala György szobrászművész Mayer György néven a Zala vármegyei Alsólendván született 1858-ban. Nevét az 1880-as években - talán a korán elhagyott szülőföld előtt tisztelegve - változtatta Zalára. Zala György legismertebb alkotásai ma minden bizonnyal a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű egyes szobrai, ám nevéhez ezeken kívül számos emlékmű, sírszobor és portré köthető, köztük a korszak több nagyszabású alkotása. Munkásságára a külső mozgalmasság, a belső túlfűtöttség, a szobrászat mesterségének pontos ismerete és magabiztos arányérzék jellemző. A Magyar Nemzeti Galéria harminc szobrát őrzi, több alkotása a magyar történelem politikai fordulatainak esett áldozatul. Zalaegerszegen egy szobra látható: a Dísz teremben a Fájdalom című márvány bizonyítja tehetségét. Zala György 1937-ben hunyt el.

A könyvbemutatóra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ugyancsak fontos hír a múzeum háza tájáról, bár fővárosi illetőségű, hogy a (Zalaegerszegen már bemutatott) Kisfaludi Strobl Zsigmondról szóló monográfia újabb bemutató előtt áll. Ezúttal Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában ismerheti meg a közönség a zalai szobrászt, dr. Kostyál Lászlónak, a könyv írójának köszönhetően. A kötetről a jelenlévőknek dr. Pataki Gábor művészettörténész beszél. A bemutatót október 3.-án 14.00 órakor tartják, és ebből az alkalomból az előbbiekben ismertetett Zala Györgyről szóló monográfia is publicitást kap: dr. Kerny Terézia művészettörténész mutatja be a közönségnek a Fény és Árnyék című kötetet.

 

Kép: zaol.hu

2014.
szeptember
25.