Lentrend – Zalaegerszegi zsűritag a VIII. Krosnoi Nemzetközi Lenbiennálén | Göcseji Múzeum

Lentrend – Zalaegerszegi zsűritag a VIII. Krosnoi Nemzetközi Lenbiennálén

Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese megtisztelő feladatot kapott: meghívták a lengyelországi Krosnoban nemrég megnyílt 8. Nemzetközi Lenbiennálé zsűrijébe . Az ítészek között még két lengyel iparművész, egy muzeológus és egy kurátor döntött a legjobb munkák sorsáról, amelyek ezúttal is mind alapanyagban (len), mind technikában (szövés), mind méretben is (60 ⃰ 60 ⃰ 60) kötött feltételeknek feleltek meg.

Az eddigi Biennálék sikerét jelzi, hogy a 2014-es szakmai kihívásra már 10 ország több, mint 80 művésze felelt képessége és tehetsége szerint: a 125 alkotás között volt japán, és costa ricai művész is. Magyar pályázó sajnos ezúttal sem volt (vajon miért?). Egy-egy pályázat kapcsán a zsűri véleménye megoszlott, hiszen ki-ki saját szakmai szempontjai alapján véleményezte a beérkezett munkákat: de Kostyál László szerint kifejezetten jó, hogy mindenki mást preferált – egyébként éppen a nagydíjat kapott textilmunka kapcsán volt a legkevesebb vita.

Az eseményről részletesen itt olvashat: http://www.muzeumrzemiosla.pl/index.php?page=artykuly&id=238

A rendezvény ezúttal is a Kárpáti Klíma elnevezésű programsorozat keretében valósult meg Krosnoban, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum a vándortárlatot hagyományosan annak utolsó állomásaként, várhatóan 2016 elején látja majd vendégül, több lengyel, szlovák, és esetleg ukrán helyszín után.  

2014.
szeptember
03.