Cím

Megnyílt az ÁVH áldozatainak emlékhelye

Hétfő délelőtt megható ünnepség keretében átadták a kommunizmus áldozatainak örökös emlékhelyét Zalaegerszegen, a Mártírok útján. A város önkormányzatának, a POFOSZ Zala Megyei Szervezetének és az '56-os Hagyományőrző Egyesületnek összefogásával, a Göcseji Múzeum szakmai közreműködésével valósult meg a régi vágy: emlékmúzeumot állítani a sokat szenvedett mártíroknak. Az emlékhelyet eredeti környezetben berendezve mintegy 80 négyzetméteren alakították ki enteriőrökkel és szakmai anyagokkal gazdagítva.

A földszinti portán és az ügyeletes tiszt szobáján keresztül juthat le a látogató a pinceszintre, ahol berendezett zárkát, dokumentumfilm vetítésére alkalmas termet, emlékszobát és kínzó-vallató termet lát. Ez utóbbi kialakítása tükrözi funkcióját: cement padlóban vércsatorna, korabeli írógép, sámli, gumislag, lavórban ázó kenderkötél és egy vallatás megrendítő mondatait is hallhatja a látogató. 

A múzeum ezen a héten délutánonként 14.00 –17.00 óra között óránként csoportos vezetéssel látogatható. Az emlékhely a későbbiekben a történeti jeles napokon tekinthető meg, ezen kívül csoportosan a Göcseji Múzeummal előre egyeztetett időpontban. Egyúttal szíves megértésüket kérjük a kiállítás korlátozott befogadóképessége miatt, amely maximum 30 fő látogatását teszi lehetővé egy időben.

Bejelentkezés csoportos látogatásra:
Sümeginé Horváth Anita
sumegine.anita@zmmi.hu
92/314-537

Bejelentkezés múzeumpedagógiai foglalkozásra:
Kissné Kovács Ágnes
kissagi@zmmi.hu
92/314-537
 

2017.
május
15.