Régészpalánták a múzeumban

2017. július 12.

Képgaléria

A Göcseji Múzeum kertje két hétig táborozókkal volt tele.

A kívülről szemlélődő hol padokat és asztalokat cipelő, követ pattintó és csiszoló, hol lovagi páncélba öltöző, vagy csak kergetőző gyerekeket láthatott.

A régész táborhoz olyan programot állítottunk össze, ahol a részt vevők beleláthattak a valódi régészetbe, ezért hétfőnként a régészek „bázisán” találkoztunk Simmer Lívia régésszel, aki mesélt az ásatások tervezéséről, a leletekről, a restaurálásról, a raktározásról. A gyerekek kézbe vehették pl. egy középkori koraszülött csecsemő koponyacsont maradványát, cserépedény darabkákat restaurálhattak, mikroszkópon keresztül vizsgálhattak csontokat, pénzérméket.

 Keddenként jött a nagy meglepetés, Nagy Gergely kísérleti régész személyében! Kőkorszak!! Pattintottunk, csiszoltunk köveket, hogy kőkorszaki sarlót, vésőt készítsünk, kizárólag eredeti technikával. Hogy is néz ki az ősember? Mint tudjuk, úgy mint mi (smiley), így hát könnyedén rekonstruáltuk az arcát Kiss Ágnes Katinka és Korbuly Ágnes segítségével. A barlangrajzok mindenkinek megmozgatják a fantáziáját, rövid időre a gyerekek is „ősemberek” lehettek, készültek is mamutvadászatot, szertartást ábrázoló szénrajzok mészkőre.

A szerdák az ásatásról szóltak Zalavár-Várszigeten. Itt aztán volt minden, amiben egy régésznek része lehet, forró meleg, fizikai munka (hisz ásni nem könnyű smiley), sikeresen feltárt leletek és szakmai tekintélyek: Szőke Béla Miklós az MTA doktora, Ritoók Ágnes a Magyar Nemzeti Múzeum vezető régésze, Dr. Vándor László régész kandidátus. Délután a Zalaegerszegi Levéltárban Mosaburg után kutattunk.

Mivel szerdán kellőképpen beleástuk magunkat a középkorba, csütörtökön teljesen belemerültünk, Kertész Réka Imola és Fodor Dávid segítségével a korabeli harcosok és asszonyok világába. A gyerekek magukon érezhették a lovagi lét súlyát, a láncingben, a teljes páncélzatban, kipróbálhatták a valós (Hollywood-mentes smiley) kardforgatást, a lányok az akkori asszonyi sorsból kaptak ízelítőt: nem szóltak bele a férfiak dolgába, háttérben kellett maradni, fő feladat a háztartás és gyermeknevelés (azért kipróbálhattak mindent smiley).

Középkor, fegyverek, páncélok, várak : Szigliget! Pénteken, Orha Zoltán régésszel felmászva a vár tetejére, borzasztó melegben (de a régész ezt is bírja J) pontot tettünk a középkor végére. Az Avasi templom rom, a Szigligeti vár, és az Egregyi Szent Magdolna templom kapcsán előkerült a vallás, a képzőművészet és az építészet is.

A két hetet nem lehet ebben a rövid összefoglalóban visszaadni, a képek talán segítenek átérezni, amit mi átéltünk.

Már törjük a fejünket a jövő nyári Régész tábor programján…annyi minden van a tarsolyunkban smiley