Szent László fejrekonstrukciós szobra a Göcseji Múzeumban | Göcseji Múzeum
Szent László király arcrekonstrukciója

Szent László fejrekonstrukciós szobra a Göcseji Múzeumban

Megérkezett a Göcseji Múzeumba Szent László hiteles arcmása: a Kustár Ágnes által készített szobrot a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár adta kölcsön 2 hétre kizárólag a Göcseji Múzeum részére, egyébként csak Győrben látható, még másolat sem létezik róla.

A Szent László-hermát (koponyaereklyét) a Szent Korona és a Szent Jobb után a harmadik legjelentősebb nemzeti ereklyénket a győri székesegyház Hédervári kápolnájában őrzik.

Az arcrekonstrukciót megelőzően a Szent László-hermán és a benne őrzött koponyaereklyén 2012-ben orvosokból, antropológusokból, műszaki szakemberekből álló kutatócsoportok végeztek átfogó természettudományos és műszaki vizsgálatokat a Győri Egyházmegye felkérésére. A magyarországi nemzeti ereklyék történetében mindeddig egyedülálló komplex program fontos spirituális törekvése, hogy Szent László kultuszát az érdeklődés középpontjába állítsa.

A királyi arcrekonstrukció 2015. június 20-ig látható a Múltbéli arcok című tárlaton; utoljára pedig a Múzeumok Éjszakáján tekinthető meg Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban.

Szent László király arcrekonstrukciója
Szent László király arcrekonstrukciója