Mesél a Deák 10.D

2017. március 16.

Vendégeink voltak a Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola 10. D osztály diákjai. Miután a Marokba szőtt mesék című néprajzi kiállítást megtekintették és a korabeli népi életformával megismerkedtek, a megtanult néprajzi kifejezésekkel rövid meséket írtak.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk a szövegek olvasása közben.

Az ördög és a juhászlegény

Egyszer volt, hol nem volt egy sánta juhászlegény, aki barangolt az árokparton a kutyájával, Pajtival. Egy bokornál megpihennek. Azután elindultak egy kacskaringós úton a petrencéhez megberetválkozott. Megpillantott egy gonosz ördögöt, aki üstökön ragadta és elvitte a pokolba Pajtival és a petrencével együtt. Másnap elengedte őket és a juhászlegény visszatérhetett a nyájához.

Szövegírók: Dorina, Niki, Szabina, Anna

Pirinkó a konyhában

Pirinkó hazaért a mezőről és a konyhában elkezdett tüsténkedni. Felállt a sámlira, hogy felérje a stelázsit és levegye a morzsát. Forró volt a kemence, és a bűbájos tarisznyája elégett miközben aludt.

Írók: Ignácz Annabella, Németh Alexandra, Ozsváth Júlia

Balszerencse

Egyszer volt, hol nem volt, egy szegény család, akik egy leomló kis pajtában éltek heten. Az öt kisgyermek édesapját a király magához vette udvari szolgának és az édesapja testvérével, Gyurkával éltek. Egyik este a gyerekek kergetőztek és elbotlottak a silingába és az asztalnak estek. Onnan zuhogott minden le a földre a gyertya fénye kialudt, feketeség lett, az édesanyja lefektette a gyerekeket mert másnap reggel úgyis hétágra süt a nap és dolgozni kell. Gyurka fogta a vasvillát és a zsákot, kiment munkálni a földet, de ostorcsapás érte mert a gabona elrohadt.

Szerzők: Karáth Rebeka, Eke Dániel, Palatin Boglárka

Az asszony egy napja

Egyszer volt, hol nem volt. Volt egyszer egy parasztcsalád és az asszonyt úgy ismerték, hogy Mamóka. Ez az asszony ebédet csinált az urának, hajnalok hajnalán, mert ment az erdőre dolgozni. Ezért csinált neki ebédet, hogy el tudja vinni magával. Az asszony lámpa mellett dolgozott, mert még sötét volt. A tálasból leszedte a szükséges edényeket. Miután végzett a munkával, ágsöprűvel egy halom szemetet gyűjtött össze az udvarról. Beesteledett és az asszony ivott egy keserű aludt tejet. Majd bozontos hajjal, befeküdt a nyikorgó vetett ágyba, és álomba szenderült.

Vége

Szerzők: Müller Regina, Kovács Dominika, Völgyi Virág → a költő, Szabó Tímea

Kapcsolódó foglalkozás