Mesél a Deák 10.E

2017. február 20.

Február 16-án a Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola 10. E osztály diákjai voltak a múzeum vendégei. Miután a Marokba szőtt mesék című néprajzi kiállítást megtekintették és a korabeli népi életformával megismerkedtek, játékra hívták őket a múzeumpedagógusok. Megszülettek a tárlat legújabb meséi. A diákok szőtték-fonták a történeteket, ebből olvashatnak most néhányat.

Az esős nap

Egyszer volt, hol nem volt egy zuhogó esős nap. Gyurka éppen az silinga fát vitt a pajtába, mikor vasvillával sétál sietve felé felesége. Mert egy fekete zsák leomlott az ajtó elé.

Há’ aztán mi van benne?
Há’ a kutyád, ami tegnap döglött bele a bajába.
Há’ az lehet, hogy a minap elfelejtettem elásni.

Az asszony ostorcsapással sújtotta urát, mire az elásta a kutyát. Mire végeztek a nap hét ágra sütött, így elkezdtek kergetőzni. Itt a vége, fuss el véle.

Szerzők: Zakócs Tamara, Pintér Barbara, Szücs Renáta, Végh Elizabet, Tóth Réka, Süle Violett

Pajti, a hős

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kacskaringós út, ami egy hegyre vezetett fel. Ezen a hegyen élt egy juhászlegény a birkáival és kutyájával, Pajtival. A juhász beretválkozás után a hegyen barangolt kutyájával. Egy közeli bokorban meglátott egy gonosz farkast. Pajti megijedt és elbújt a petrencébe, ami az árokpart közelében volt. A farkas üstökön harapta a juhászt. Pajti látta, hogy a gazdája bajban van, ezért minden bátorságát összeszedve hősiesen a farkára ugrott. Megküzdöttek. Pajti megsántult, de győztesen került ki a küzdelemből. Juhász és kutyája együtt barangoltak a naplementében. Sántán, de szeretetben.

Szerzők: Horváth Georgina, Szakál Dóra, Tóth Lauretta, Takács Veronika, Berki Alíz

Magányos Mamóka

Egyszer volt, hol nem volt egyszer egy szegényes házikó az erdő szélén. Abban éldegélt egy magányos, bozontos szemöldökű Mamóka. Az antiszociális öreglány keserű éveit a szobában töltötte. Az idők során meghízott mamika alatt igencsak nyikorgott a vetett ágy. Szegény lélek álomba sírta magát. Az éj közepén felriadt, meggyújtotta a lámpát, és arra lett figyelmes, hogy a tálasról leesett egy tányér. A tányért hajdani szerelme verte le.

Szerzők: Lili, Adri, Éva, Eszti, Kata

Pirinkó egy napja

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Pirinkó nevezetű legény. Egész nap a forróságban dolgozott. Megéhezett a nagy munkában és délben elővette tarisznyáját, melyben csak morzsát talált. Bánatában elindult és mikor hazaért látta, hogy a bűbájos asszonykája a konyhában tüsténkedik. Leült a stelázsi elé a sámlijára, megette, amit készítettek neki, majd félrevonult és a hosszú nap után végre elaludt.

Szerzők: Horváth Alexandra, Sabjanics Vivien, Sabján Bernadett, Németh Zsófia, Bécs Kitti, Vég Veronika

Kapcsolódó foglalkozás