Mesél a Deák 11.E

2017. január 16.

Vendégeink voltak a Deák Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola 11. E osztályos diákjai. Miután a Marokba szőtt mesék című kiállítást megtekintették és a korabeli népi életformával megismerkedtek, játékra hívták őket a múzeum pedagógusai. Megszülettek a tárlat újabb meséi, a diákok szőtték-fonták a történeteket, ebből olvashatnak most néhányat.

DEÁK 11/E, 2017.01.11.

PAJTI A PULI

Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy puli kutya, akit Pajtinak hívtak. Egy szép napsütéses napon Pajta elbarangolt az erdőbe Ment, mendegélt, amíg el nem ért egy házhoz a kacskaringós út végén. Benézett az ablakon és meglátta a gonosz boszorkány üstökét, aki éppen beretválta a férje szakállát.

A boszorkány meglátta az ablakban a kutyát és ijedtében elvágta a férje arcát. Felpattant a férje és kergetni kezdte Pajtit. Szegény kutyus az árokpartig futott és a nagy menekülésben megcsúszott és lesántult, bebújt egy közeli bokorba a férj elől. Mire elmert indulni már beesteledett. Miközben bandukolt a petrence mögül kilépett a juhász, aki észre vette, hogy lesérült Pajti és befogadta magához. Pajti azóta is hűséges társához a juhászhoz. Ha nem hiszed, járj utána!

írta. Kriszti, Anna, Bia, Vera, Tomi, Dzseni, Szandi, Nati

 

KESERŰ ÁLOM

A szomszéd szobából hallottam, ahogy megnyikordult Mamóka ágya. Egyre csak a nyikorgást hallottam. Biztos rosszat álmodik a Mamóka. A nyikorgástól nem tudtam aludni, így hát kimentem a konyhába. Ekkor láttam, hogy a tálasen egy halom lámpa világít. Nem értettem, hogy került oda ez a sok lámpa, és miért világítanak. így hát eloltottam a lámpákat, majd vissza mentem a szobámba. Ekkor már nem hallottam a nyikorgást, azonban valami halk suhogásra lettem figyelmes. Átmentem hát Mamóka szobájába, s ekkor láttam, hogy egy ágseprűt tart a kezébe és azzal söpröget. Bozontos haja kuszán állt. Az ágya vetett volt, fel volt öltözve, mintha készülne valahova. Ekkor felült a seprűjére, majd kirepült az ablakon. A Mamóka boszorkányt! Suhant át az agyamon majd felébredtem.

 

 AZ A FRÁNYA TÚRÓGOMBÓC

Egy forró nyári napon történt, hogy bűbájos Pirinkó, a konyhában tüsténkedett. Szorgalmasan gyúrta a tésztát a túró gombóchoz. Bement a kamrába, rápillantott a stelázsira, és csalódottan vette észre, hogy nincs morzsa. A férje éppen a falu végén iszogatott a helyi kocsmába, Bor Ivóval. Pirinkó szomorúan és idegesen várta haza iszákos urát a sámlin ülve. Várta, várta, már a nap is lenyugodott, az állatokat is beterelték. És végre Postás Józsi a férj, tarisznyájával az oldalán, kissé döcögősen hazaért. Észre vette, az asszony elaludt, a gombóc meg szétfőtt. A történet tanulsága, ne hagyd a gombócot a tűzön, nézd meg hogy van-e otthon morzsa, ÉS ne iszákos férjet várj haza. 

 

 A HURKA! GYURKA!

Gyurka kergetőzik a lakásba silingával a kezében. Eközben véletlenül felborít egy fekete zsákot. Ebben a zsákban az apa féltve őrzött kincse volt. Amikor ezt meglátta elkezdte egy hétágú vasvillával kergetni. A család zuhogó lépteitől még a kályha kürtje is leomlott. A ház füstbe borul. Az anya frissen varrt hófehér lepedői feketébe borulnak, és a család frissen sült hurkája hamuvá vált. A családi kincsek füstbe szálltak. Ez hatalmas ostorcsapás volt a család számára.

Kapcsolódó foglalkozás