Cím

Régészet Napja 2017

Rendezvény dátum:
2017. május 27., 14:00 - 18:00

A Magyar Régész Szövetség idén is meghirdette a Régészet Napja alkalmából az ország számos pontján megrendezendő eseménysorozatot. A Göcseji Múzeum is színes programkavalkáddal csatlakozott a rendezvényhez, s várja az érdeklődőket május 27-én, szombaton. Tavaly a lelőhelyek felderítését és az ásatási módszereket járták körül a szervezők, idén a kisebb-nagyobb közösségeinket veszik górcső alá.

A közösségek mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak. Gondoljunk csak arra, hogy családban élünk, munkahelyi közösséghez tartozunk, a hobbink köré is szerveződik egy lelkes csoport, beszélhetünk egy-egy generációról, ami szintén egy fontos kapocs közösségi életünkben. Bizonyos közösségekbe beleszületünk, másikba belekerülünk valamely adottságunk alapján, bizonyos csoportokhoz való kötődésünket pedig magunk választjuk életünk során.

A régészet legtöbbször a múlt társadalmainak különféle közösségeit vizsgálja. Habár a kutatók elődeink maradványait és az általuk alkotott tárgyakat találják meg, ez még nem lenne elég forrás ahhoz, vajon őseink hogyan gondolkodtak, mit éreztek. A tudomány a fennmaradt tárgyi emlékek hasonlóságait és különbözőségeit tudja vizsgálni. Ezek alapján határoz meg csoportokat, és a külső jegyek alapján következtetni tud egykor élt közösségekre, azok szokásaira és tradícióikra.

A Régészet Napja az idei esztendőben azt vizsgálja, mire lehet következtetni egy-egy leletből és mire nem. A mai közösségek milyen módon kötődhetnek a múltbéli csoportokhoz? Részt vehetnek-e a közös múlt feltárásában?

A Göcseji Múzeum színes családi programokkal fogadja az érdeklődőket május 27-én, szombat délután 14.00-18.00 óra között. A programról bővebben:

14.00 óra: Közösségi terek a római korban - vetítéssel egybekötött előadás tógában, majd leletsimogatás kesztyűben

14.30 óra  Régészeti adalékok az alkohol történetéhez - vetítéssel egybekötött előadás szerzetesi csuhában

További délutáni programok:

  • Régészeti memóriajáték
  • Kézműves foglalkozások: ékszerkészítés, mamutvadászat, újkőkori hosszúház építése
  • Kincskereső a régészhomokozóban
  • Laborlátogatás: csontvázak a szekrényből
  • Nem a ruha tesz az embert? - időszaki kiállítás
  • Régi játék nem vén játék – malom, kockázás