Tudományos Esték IX.: Göcsej újra felfedezése az 1930-as években | Göcseji Múzeum

Tudományos Esték IX.: Göcsej újra felfedezése az 1930-as években

Rendezvény dátum:
2017. május 03., 17:00 - 18:00

Tavaly ősszel indított közös előadássorozatot a Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Televízió. A múzeum Kisfaludi termében régészek, történészek, etnográfusok tartanak vetítéssel egybekötött, Zala megyéhez kapcsolódó tudományos igényű, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató ismeretterjesztő előadásokat.

2017. május 3-án (szerdán) 17.00 órakor Megyeri Anna történész, főmuzeológus előadását hallhatják Göcsej újra felfedezése az 1930-as években címmel.

A trianoni traumát követően nagyobb figyelem fordult hazánk szép vidékei felé, sokan az idegenforgalom fellendítésében látták az elzárt tájegységek, perifériára szorult városok felvirágoztatását. A Zala Vármegyei Iskolán kívüli Népművelési Bizottság felkérte Fára Józsefet, a megye tudós levéltárosát, készítsen ismertetőt Göcsejről. Ezt a munkát segítette Serényi Árpád fényképész, aki számtalan felvételt, színezett diát készített a göcseji dombos tájról, a jellegzetes, zsúppal fedett épületekről és az itt élőkről. Turisztikai kiadványok is ajánlották már Göcsej szépségeit. Ez időben festőművészek, mint Muhoray Mihály, építészek, így Antal Dezső, írók, mint Kosztolányi Dezső keresték fel Göcsejt, műveikben felhasználva, bemutatva az itt látottakat. 1935-ben és 1936-ban Zalaegerszegen Göcseji Hetet rendeztek, a gazdag programra az egész országból várták a látogatókat.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk.