Cím

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Az Országgyűlés minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. A politikus önkényes fogva tartása a demokratikus jogok lábbal tiprásának jelképévé vált, amely a pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralmát jellemezte. Sorsa egyfajta típuspéldája lett azoknak, akiket ma a kommunizmus áldozataiként tarthatunk számon.

Kelet-Közép-Európában csaknem 1 millióan vesztették életüket a diktatúra következtében éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy a kivégzéssel végződő koncepciós perek által. Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a politikai rendszer hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Áldozat volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés lehetőségétől.

Zalaegerszegen tavaly májusban avatták fel a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyét a Mártírok útja 5. szám alatt. A kiállítóteret eredeti környezetben berendezve mintegy 80 négyzetméteren alakítottuk ki enteriőrökkel és szakmai anyagokkal gazdagítva. A földszinti portán és az ügyeletes tiszt szobáján keresztül juthat le a látogató a pinceszintre, ahol berendezett zárkát, dokumentumfilm vetítésére alkalmas termet, emlékszobát és kínzó-vallató helyiséget lát.

Február 25-én a belépés díjtalan és meghosszabbított nyitva tartással várjuk az érdeklődőket és az emlékezőket. A kapunyitás időpontjai: délelőtt 9.00, 10.00, 11.00, délután 14.00, 15.00 és 16.00 óra.

 

2018.
február
14.