Kisfaludi-alkotások Szekszárdon | Göcseji Múzeum

Kisfaludi-alkotások Szekszárdon

Kilenc nappal Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész születésének 135. évfordulója előtt megnyílt a Göcseji Múzeum vándorkiállítása Szekszárdon, a Vármegyeházán. A Múzeumok Éjszakája nyitórendezvényére sokan jöttek el megtekinteni a 20. századi magyar szobrászat egyik legnagyobb, nemzetközileg a legszélesebb körökben ismert művészének alkotásait. A hatvan évnél is hosszabb időszakot felölelő pályája, a közel 900 alkotása mai szemmel is tekintélyt parancsoló.

A rendezvényen Környei Miklós és Környei Attila gitárművészek műsora után Ódor János Gábor, a Wosinszky Mór Megyei Múzeum igazgatója köszöntötte a közönséget, majd Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese, a kiállítás kurátora beszélt a művész életéről és alkotásairól. A megnyitón jelen voltak Kisfaludi unokái is, akik magánbeszélgetésekben örömmel idézték fel a művész nagypapával eltöltött éveket és emlékeket. A vármegyeháza klasszicista épülete és termei, valamint a szobrok stílusa különleges összhangot keltenek a szemlélőben.

A klasszikus szépség mesterének gyűjteményét a veszprémi és sárvári közönség már láthatta, a vándorkiállítás augusztus 31-ig Szekszárdon tekinthető meg, ősszel pedig Sopron ad majd ideiglenes otthont a páratlan alkotásoknak.

(fotók: Retkes Tamás)