Cím

Másodszor is dombéroztunk

Tizenegy település, kilenc nap, megszámlálhatatlan program, rengeteg érdeklődő – ez a mérlege az idei Göcseji Dombérozó rendezvénynek. A zalai tájegység kulturális, turisztikai, gasztronómiai és művészeti értékeit felvonultató programsorozatot második alkalommal szervezték meg a szegek világában.

A Göcseji Múzeum munkatársai is részt vettek a rendezvényen: kedden népi gyermekjátékok olimpiáját szerveztek a zalai megyeszékhelyen nyaraló Kárpát-medencei ifjúsági tábor és a becsvölgyei színjátszó tábor résztvevőinek. Egykor népszerű játékokat választottak a múzeumpedagógusok a gyerekek szórakoztatására, hiszen régen a ház körül található egyszerű eszközöket használták a nagyszüleink. Tőlük tudjuk: játszani mindennel lehet. A „mindig a legegyszerűbb a legnagyszerűbb-elméletet” tartották szem előtt a múzeum munkatársai is, amikor a programsorozatot összeállították. Erre volt példa a pénzdobás, amikor az apró pénzérmét kellett minél pontosabban a megadott távolságra dobni. De lelkesedést és ügyességet kívánt a karikahajtás, amihez ez alkalommal nem a szekérkerék levett fémabroncsát használták, hanem hullahopp karikát. De volt zsákban futás, bakugrás - amit itt Göcsejben hajdanán bakfüttyösnek hívtak - és rongylabda dobás is. De a legnagyobb vidámságot mégis a csizmarúgás váltotta ki.

Szombaton a dobronhegyi Sümegi Pincénél gyűltek össze a vendégek, hogy átbeszéljék a rendezvény jövőjét, hogyan is lehetne Göcsejt a turisztikai térképen még láthatóbbá tenni, milyen ötletekkel érdemes megszólítani a bel- és külföldi közönséget. A találkozó vendége Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója volt, aki a Göcseji Skanzenben tervezett bővítésről adott tájékoztatót, s szemléletesen óriási tervrajzokon és látványterveken mutatta be az elképzeléseket. Hiszen a múzeum egyik küldetése az lesz, hogy kedvet csináljon a látogatóknak a városból a falvakba kimenni.

Bízunk abban, hogy a múzeum munkatársai is hozzá tudtak tenni a programok színes palettájához és elhitték nekünk a fesztivál vendégei: „Szegek között Göcsej örök”.

2017.
július
24.