Cím

Régészeti kutatás 21. századi technikával - Drón és régészet

Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb teret nyertek a régészeti kutatásban a pilóta nélküli légi járművek, a drónok. Ezekkel az eszközökkel a kisebb területek légi fényképezése, felderítése könnyen megoldható.

A Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum régészei július közepén két helyszínen végeztek régészeti kutatást egy quadrokopter segítségével. A két kiválasztott lelőhely a Zalacsány – Örvényes-hegyi pálos kolostor, és a Ligetfalva határában található újkőkori körárok volt.

A felmérés célja az volt, hogy a kis magasságból készített felvételek segítségével pontos képet nyerjünk a lelőhelyekről. A repülés során készített 200-300 fényképből létrehozott mozaik alkalmas arra is, hogy egy pontos domborzatmodellt készítsünk a területről. Ugyanis a középkori kolostor és a hozzá kapcsolódó épületek nyomai, és a szerzetesek tájátalakító tevékenysége még ma is látszik a tájban. Ugyancsak észrevehetőek a közel 7000 éves körárok nyomai Ligetfalva határában.

A felülnézeti képek elemzése alapján új nézőpontból ismerhetjük meg a lelőhelyeket, kiegészítve a klasszikus régészeti kutatás által hozott eredményeket.

A drónos fényképezésért köszönettel tartozunk Mészáros Jánosnak, a Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpont, Talajtani és Agrokémiai Intézet munkatársának.

2017.
augusztus
07.

Címkék