Cím

SAJTÓKÖZLEMÉNY: GYŰJTEMÉNYEK KÖZÖS TÉRBEN

2012 novemberében indult el a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának projektje, amely a Göcseji Múzeum, iskolabarát fejlesztésére és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítésére irányul. A pályázat az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós forrásból valósul meg. 

A Göcseji Múzeum a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának központi intézménye. Zala megye kulturális és természeti emlékeit gyűjti, e gyűjteményt gyarapítja, gondoskodik bemutatásáról a jelenkor és megőrzéséről az utókor számára, tudományos feldolgozásával, dokumentálásával, publikálásával a tudományos tevékenységet is folytat. Küldetésünk, hogy í megye kulturális és természeti értékeinek megőrzésével és feltárásával részt vállaljunk vidékünk lakóinak kulturális identitástudata és közösségi büszkesége erősítésében. Minden lehetőséget megragadunk, hogy tájékoztassuk és oktassuk a nagyközönséget szakmánk céljairól és feladatairól a múzeum társadalmi hozzájárulásának mélyebb nyilvános megértése érdekében.

A „Gyújtemények közös térben” című uniós fejlesztési projekt támogatásából tanulmányi raktárakat, oktatótereket és virtuális pontokat alakítunk ki. Az új terekben a képző- és iparművészeti, néprajzi, régészeti és történeti-helytörténeti gyűjteményéneket mutatjuk be, a különböző korú diákok iskolai tanulmányait és az élethosszig tartó tanulást támogatva.

A projekt keretében az épület földszintjén és emeletén kilenc tanulmányi raktárt és két oktatóteret alakítunk ki. A nyolc virtuális pont a digitalizált gyűjteményi anyagot bemutatva kapcsolódik a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz, így egy időben több személy aktív részvétele is biztosított. A virtuális pontokban a szoftver interfész modulok segítségével a múzeum gyűjteményét számos oldalról, számos téma-megközelítésből mutatjuk be. Fogyatékkal élők múzeumlátogatását fizikai és infokommunikációs akadálymentesítéssel tesszük lehetővé.

A projektmegvalósítás 18 hónapjában régészeti, néprajzi, művészettörténeti, iparművészeti és történeti dokumentációs gyűjteményünket bemutató, összesen 224 fő befogadóképességű, tanulmányi raktárakat hozunk létre. Egy helyszínen, összesen 30 fő befogadására alkalmas, 33,46 m2-nyi oktatóteret alakítunk ki korszerű bútorokkal, kreatív eszközökkel, s a múzeum gyűjteményeihez és kiállításaihoz kapcsolódó tartalommal. A felújított helyiségekben 8 db virtuális pontot helyeztünk el.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 94.448.673 Ft.
A megvalósítás ideje: 2012. november 5. – 2014. május 30.

Kapcsolat:
Varju András, projektmenedzser
telefon: 06-92/314-537

 

2012. december 17.