Adventi kalendárium online | Göcseji Múzeum

Adventi kalendárium online

Meglepetéssel készülünk decemberben, pontosabban december első huszonnégy napján. Az adventi kalendárium elvéhez hasonlóan december 1-jétől minden nap kinyitunk egy képzeletbeli ablakot a múzeum Facebook oldalán, ahol más és más kolléga jelentkezik egy műtárggyal és egy történettel. 

Minden múzeumnak vannak arcai. Ez jobbára az igazgató, a történész, a néprajzos vagy az ásatásvezető régész. De mindannyian tudjuk, hogy az egész közgyűjteményi gépezet nem működhet a közönségszervező, a gyűjteménykezelő, a restaurátor, a sajtótitkár, a múzeumpedagógus, az adminisztrátor vagy akár a gondnok nélkül. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy valamennyien - pontosabban a közösségből huszonnégyen - megmutatjuk magunkat kívülről és egy kicsit belülről is. Ugyanis a műtárgy, amit az idén választottunk, tükrözi az ízlésünket, a személyiségünket. A történet, amit a tárgyhoz írunk, kitárja a lelkünket és mesél a múltunkról vagy a jelenünkről. Ehhez pedig, valljuk be, kell egy kis merészség. De talán pont ez az őszinteség a program sikerének a titka. Ugyanis tavaly télen már jelentkeztünk ezzel a meglepetéssel, igaz, akkor a Göcseji Múzeum többezres gyűjteményéből választhattunk.

Idén tettünk ebbe a történetbe egy csavart. Kizárólag az Elődeink élete című életmódtörténeti kiállítás anyagából szemezgettünk, amit jövő tavasztól a közönség is megtekinthet. A tárlaton kronologikus sorrendben mutatjuk be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel az életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségeikre. Mivel valamennyi választott műtárgy az épülő állandó kiállítás része, így felfogható ez egy első figyelemfelkeltésnek, egy első invitálásnak. Bízunk benne, hogy a tárgyak és az azt ajánló múzeumi munkatársak felkeltik sokak érdeklődését.

December 1-24. között tehát egy múzeumi munkatárs - egy műtárgy - egy történet.

Mi ezt kínáljuk Advent idején a Göcseji Múzeum Facebook oldalán

Tartsanak velünk!
 

2021.
november
30.