Adventi naptár | Göcseji Múzeum

Adventi naptár

Ez a bájos gyerekeknek szánt adventi naptár egy hagyatékból került a Göcseji Múzeum gyűjteményébe, a Schlemmer házból származik.  Schlemmer Tamás egyetlen gyermeke volt Schlemmer József orvosnak és Morandini Máriának. 1929-ben, születésekor együtt élt a nagymamával, Morandini Tamásnéval és annak lányaival. Sok nő szerette és kényeztette a kis Tamást. Mivel mélyen vallásos volt az egész család, ezért fontos volt számukra az Advent és a várakozás időszaka. 

A kalendárium színes papírnyomat. A karácsonyi égbolton vidáman játszó (hintalovon, furulyával, babákkal, létrán mászó) angyalkákat látunk. A hátsó lapon nyomtatott, német nyelvű „Várom a Karácsonyt” feliratú versike, valamint „Hogyan működik a kalendárium?” című használati utasítás olvasható. Ebből idézünk magyarra fordítva egy részletet:

„Drága gyermek! Minden nap az ujjacskáiddal óvatosan tekerd felfelé egy kicsit a kalendárium jobb oldalán látható ívet! Észreveszed, hogy a dátum december 1-jétől egészen 24-ig cserélődik, addig a napig, ami annyi örömet és boldogságot hoz nekünk. Ezzel egyidőben a képecske is változik a lap bal oldalán, ahol az angyalkák egy vetítővásznat tartanak a kezükben. Ők is nagyon izgatottak és alig várják már a Szentestét! … Ezért arra kérünk Téged is, hogy ne legyél türelmetlen, nem lenne jó, ha egyszerre megnéznéd valamennyi képecskét. Minden nap csak azt az ábrát tekintsd meg, ami az adott dátumhoz tartozik! Csak így tudsz átélni minden reggel egy új meglepetést.”

A hátsó és az első lap között számokat és ábrákat tartalmazó lap forgatható egy fémszegecs mentén, az első lapon két angyalka által tartott, kivágott "vetítővásznon" jelennek meg az apró ábrák, a másik oldalon a számok. 

Baloldalon lent a gyártót jegyzik: L.B.R., valamint pecséttel a forgalmazót: Rigler József Ede r.t. Váci-utca.  
 

2021.
november
30.