Hamarosan indul a fejlesztés | Göcseji Múzeum

Hamarosan indul a fejlesztés

Projektnyitó rendezvényre és támogatói nyilatkozat aláírására érkezett Zalaegerszegre Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Göcseji Múzeumba. Az épület külső felújítását és belső tereinek átalakitását a közeljövőben 1 milliárd 850 millió forintból valósítják meg: nagyrészt a TOP programból, 550 millió forinttal azonban az állam is támogatja a beruházást.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében felidézte az épület történetét. Az intézményt 1890-ben építették eklektikus stílusban, s bármilyen meglepő, takarékpénztárnak (erre utal a homlokzaton több helyen is látható TP monogram). Az idők során bérházként is működött, de helyet kapott itt orvosi rendelő, napközis konyha, s később a városi tanács irodái is itt működtek. 1968-ban kezdődött az épület múzeumi célra történő átalakítása. Az első kiállításmegnyitóra 1973-ban került sor. Az évtizedek során történt néhány átalakítás és fejlesztés a múzeumi épületben, de elérkezett az idő, amikor a kor elvárásaihoz igazodó, a belső tereket illetően modern, színvonalas kiállítóhelyek fogadják a látogatókat. A beruházás során megújul az épület homlokzata, tetőtere és gépészeti rendszere, de szigetelésre és nyílászáró-cserékre is sor kerül. A múzeumi fejlesztés előreláthatóan 2021. nyaráig tart.

Vigh László, a térség önkormányzati képviselője is örült a beruházás megkezdésének, ahogy Böjte Sándor Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője is. A rendezvényen elhangzott, hogy kiemelt fontosságú, hogy egy-egy városban minél több polgári épület megújuljon, s különösen igaz ez a kulturális és nemzeti értékek gyűjtőpontjaira, a múzeumokra. 

"Nagyon vártuk már ezt a napot." - kezdte a beszédét Kaján Imre múzeumigazgató. Utoljára a Seuso-kincseket láthatta a zalaegerszegi közönség, s nem kis büszkeséggel tölt el azóta is minket múzeumi szakembereket, hogy 18 nap alatt több mint 20 ezren látták a páratlan gyűjteményt. Ez az esemény is megmutatta, hogy az itteniek kultúraszerető emberek. De felidézte az utolsó az épületben megrendezett Múzeumok Éjszakáját is, amikor a "Mindent szabad, amit máskor soha" szlogennel izgalmas programokkal és fellépőkkel töltöttük meg a rendezvényt, s soha nem látott számban látogattak el a zalaegerszegiek a múzeumba. A Magyar Turisztikai Ügynökség "KreaKtív" pályázat első díját is megnyerte ezzel a programkavalkáddal a társaság. E két záróesemény magasra tette a lécet, de ígérjük, a színvonalat tartani fogjuk, hiszen a muzeológusok és a múzeum munkatársai tudása megvan mindehhez.

A turizmus és a lokálpatrióta büszkeség szempontjából elengedhetetlen, hogy a régi, patinás épületek megújuljanak - mondta beszédében Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. Örömmel látta a múzeumba érkezése előtt, hogy nagyszerű tartalommal töltik majd meg a tereket. A Göcseji Múzeum új kiállításainak a terveit nézve pedig látszik, hogy 21. századi, interaktív kiállítóhely nyílik a megyeszékhelyen. Olyan intézménnyel lesz gazdagabb a város, amely nem csupán értéket őriz, hanem életet adó funkciót is ad, ehhez a modern technika is hozzásegít. 
Semjén Zsolt szerint Zalaegerszeg három olyan izgalmas témához is hozzányúlhat, amit vétek lenne eltitkolni a közönség elől. Egyik ilyen Deák Ferenc élete és munkássága. Zalának igenis Deák-kultuszt kellene építenie. A kiegyezés korszakával amúgy is méltatlanul keveset foglalkozik az utókor, pedig jelentős építkezések és fejlesztések történtek ebben az időszakban az országban. A másik téma Mindszenty József bíboros élete, aki évtizedeken át Zalaegerszeg plébánosa volt. Örömteli számára, hogy a múzeum mellett készülő Mindszentyneum méltó módon foglalkozna a hercegprímás munkásságával és ápolná emlékét. A harmadik kuriózum pedig a zalaegerszegi születésű Fekete György belsőépítész munkásságának a bemutatása. A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke művészetének külön állandó kiállítást rendeznek majd be a felújított múzeumban.

A rendezvény végén az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozásával megvalósuló projekt támogatói nyilatkozatát írták alá a felek. A Göcseji Múzeum homlokzatának egy részét már felállványozták, s néhány nap múlva megtörténik a munkaterület hivatalos átadása.

2019.
október
10.

Címkék