Kék bolygónk zölden a legszebb | Göcseji Múzeum

Kék bolygónk zölden a legszebb

Néhány évvel ezelőtt feltették a kérdést a világ muzeológusai, hogyan tudják ők is ráirányítani a figyelmet a Föld megóvására a saját eszközeikkel.

Akkor nemzetközi kampányt indítottak ebben a témában az online felületeken, aminek a hatékonyságára a bezártság, a pandémiás időszak furcsa mód még rá is segített.  Természetünk védelme, a növény- és állatvilág oltalmazása egyre égetőbb, mindenki tudja, hogy tenni kell valamit, a kényelemről mégis oly nehéz lemondani. Minden esztendőben a Föld napja alkalmából nagyobb figyelem hárul a kék bolygóra, ami valljuk be, innen lentről zölden a legszebb.

A Göcseji Múzeum gyűjteményében számos zöld színű műtárgy várja a pillanatot, amikor rivaldafénybe kerülhet. Elhatároztuk, hogy e jeles nap tiszteletére egy héten át megmutatunk a közönségnek egy-egy csodás műtárgyat a Facebook és Instagram felületeken. Muzeológusaink bemutatnak egy üvegből készült mécsest, egy 17. századi növényi ornamentikával díszített kályhacsempét, bársony borítéktáskát, bronzból készített baltafejeket, olyan festményt, amelynek a zöld az uralkodó színe. Két üvegtárgy is előkerült a gyűjteményi raktárból, egy gyógyszeres üveg és egy kisméretű vétyemi befőttesüveg, amikről hamarosan érdekességeket olvashat az érdeklődő.

A fotók nézegetése és a rövid leírások olvasása közben jó szórakozást és szívből jövő élményeket kívánunk és ígérjék meg, Önök is tesznek valamilyen apró lépést a Föld megóvása érdekében!
 

2023.
április
18.