Magyar Kultúra Napja - előzetes | Göcseji Múzeum

Magyar Kultúra Napja - előzetes

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A ma már jól ismert kézirat egy nagyobb csomag része volt, amelybe a költő folyamatosan másolta be a verseit, amelyek nem végleges változatok voltak, sokkal inkább tisztázatok, amelyekben javítások is szerepeltek. 

A költő 1838-as halála után a Magyar Tudományos Akadémia tárgyalásokat kezdett Kölcsey családjával a kéziratok megvásárlásáért. Végül az üzlet nem jött létre, a versek a család tulajdonában maradtak. Több mint száz évre rá, 1946 decemberében az Országos Széchenyi Könyvtár egy későbbi örököstől, Szenes Magdától megvásárolta a kéziratcsomagot.

Kölcsey Ferenc két lapra írta a Himnuszt. Jól láthatóak azonban azok a sérülések, amelyeket első pillantásra talán lángégéstől származtatnánk, de restaurátor szakemberek egyöntetű véleménye szerint savas tinta ömlött a papír szélére. A kéziratot ma már ebben az állapotában ismerjük.

A Magyar Kultúra Napját minden esztendőben előadásokkal, gálaműsorokkal, színházi produkciókkal, koncertekkel és díjátadókkal ünnepeltük. Habár 2020-ban még országszerte megtartották az ünnepi alkalmakat, a világjárvány első hírei abban az időszakban érkeztek, 2021-ben jó esetben az online térbe költözik valamennyi esemény. Nem kevés kreativitást és csapatmunkát igényel kizárólag a digitális világban való részvétel olyan intézményeknek, amelyeknek lételeme a közönséggel való személyes kapcsolat, a nézők és hallgatók tetszésnyilvánítása, a taps, a beszélgetés, a metakommunikáció.

A Göcseji Múzeum két online eseménnyel is készül a magyar kultúra napi megemlékezésre. Január 21-én csütörtökön 18.30 órakor kezdődik az intézmény YouTube csatornáján a Múzeumi találkozások sorozatunk következő része. Ez alkalommal Dr. Heinrich-Tamáska Orsolya, a Közép-keleteurópai Történet és Kultúratudományi Intézet munkatársa lesz a rendezvény vendége, beszélgetőtársa pedig Havasi Bálint régész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese lesz. Az est témája: Keszthely-Fenékpuszta, egy római erőd múltja, jelene és jövője lesz. Az előadáson a részvétel ingyenes, a beszélgetést a következő linkre kattintva tudják látni, hallani:  http://youtu.be/mioXCS1Ae3Q

anuár 22-én Gyűjteményeink gyöngyszemei 2020 címmel virtuális kiállításra invitáljuk Önöket. Azokat a műtárgyakat mutatjuk be az érdeklődőknek, amelyeket a Göcseji Múzeum az utóbbi időszakban szerzett be, akár vásárlás, akár ajándékozás útján, esetleg a régészeti kutatómunka eredményének köszönhetően, s a közönség még nem láthatta. A virtuális tárlatot péntek déltől látogathatják az érdeklődők: https://museumapgallery.hu/index.php/kiallitasok/item/159-gyujtemenyeink...

Szintén január 22-én rendezi meg a város dísztermében Zalaegerszeg MJV Önkormányzata azt az eseményt, ahol Németh János Kossuth-díjas keramikusművész alkotásairól szóló „Megformálta a föld porából…” című kötetet mutatják be. A szűk körű rendezvényen adják át a Kultúra Mecénása Díjat és a közművelődési elismeréseket is. A kitüntetettek között szerepel majd a Göcseji Múzeum egyik munkatársa is. Az erről a programról szóló beszámolónkat január 22-én olvashatják majd.

2021.
január
20.