MAMUTT konferencia Zalaegerszegen | Göcseji Múzeum

MAMUTT konferencia Zalaegerszegen

Zalaegerszegen tartotta éves ülését a MAMUTT, a hazai történészeket és muzeológusokat tömörítő Magyar Múzeumi Történész Társulat. A háromnapos konferenciának a Göcseji Múzeum és a Mindszentyneum adott otthont. A nyitónapon a szakmai továbbképzést alapul véve előadásokat hallgattak a résztvevők, amelyek az adott esztendő legaktuálisabb témáihoz és kutatómunkáihoz kapcsolódtak. Az ország számos pontjáról érkezett vendégeket Bali Zoltán alpolgármester és Dr. Kostyál László múzeumigazgató köszöntötte. 

A szakmai programot a néhány hónapja átadott Mindszentyneumhoz kapcsolódva „Történelem és emlékezet a 20. században a múzeumi gyűjtemények tükrében” címmel hirdette meg a főszervező, Béres Katalin történész-főmuzeológus. A nyitóelőadást Balogh Margit történész tartotta, bemutatva Mindszenty (Pehm) József Zalaegerszegen eltöltött huszonöt éves tevékenységét. A helyi muzeológusokat Erős Krisztina történész-muzeológus képviselte, aki egy 1956-ban eltérített repülőgép zalaegerszegi vonatozásiról mesélt. A hagyományokhoz híven ezen az éves találkozón adják át a Wellmann Imre díjat is, amit idén a pécsi Janus Pannonius Múzeum osztályvezető történész-főmuzeológusa, Gál Éva vehetett át.

A második nap a kirándulásé volt a főszerep, a vendégek megtekintettek több zalai települést, s olyan műemlékeket, amelyek a további munkához inspirációt és lendületet adhatnak. A program zárónapján a Göcseji Múzeum új várostörténeti kiállítását, Zoób Kati divattervező időszaki tárlatát és a Mindszentyneum épületét tekintették meg a történészek. 
 

2023.
július
05.