Öt műtárgy és egy eljegyzés | Göcseji Múzeum

Öt műtárgy és egy eljegyzés

Bálint-napon folytattuk a Múzeumi kerengő-sorozatunk aktuális sétáját, természetesen a szerelem jegyében. Muzeológusaink kiválasztottak a kiállításaink tárlóiban látható, posztamenseken lévő műtárgyak közül néhányat, ami egy-egy szerelmi történetet mesél el.
 
A közönség elsőként Kisfaludi Strobl Zsigmond Finálé című szoborcsoportját láthatta, ami az első igazán nagy sikert hozta meg a művész számára, tudtuk meg Dr. Kostyál László művészettörténésztől. Az Elődeink élete című várostörténeti kiállítás török kori részlegében Orha Zoltán régész kollégánk egy aranyból készült gyűrűt mutatott meg a látogatóknak, Egervári Veronika ékszerét, aminek igazi éke egy szívalakú türkizásvány volt. Kiss Nóra néprajzkutató kolléganőnk egy díszes mángorlóról mesélt. Díszítését tekintve szerelmi ajándék vagy jegyajándék is lehetett, amelynek alsó részén egy fiú és egy lány díszítőmotívum látható. Ismert zalaegerszegi família volt a Kaszter család. Megyeri Anna történésztől megismertünk a család több generációját is értintő néhány bájos szerelmi történetet. Az ötödik műtárgyhoz képzeletben egészen az ókorig utaztunk. Habár Eke István és Havasi Bálint régész kollégáink tóga ruhái és a pinceszinten lévő terem gyümölcsökkel teli enteriőrje sokakat elvarázsolt, az igazi különlegesség egy apró Priaposz figura volt. 

De egy csodás meglepetés csak a séta végén következett! A látogatóktól elköszönve és búcsút intve arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik múzeumlátogató fiatalember letérdepelt a szerelme elé, és feltette neki a nagy kérdést. A hölgy reakciója láttán nem volt kétségünk, elhangzott a boldogító igen! Lehetett volna ezt tökéletesebben megrendezni? Boldogok vagyunk, hogy a Göcseji Múzeum örökre belopta magát a fiatalok szívébe!

 

2023.
február
17.

Címkék