Porcelántégely a hónap műtárgya | Göcseji Múzeum

Porcelántégely a hónap műtárgya

Tavaly a zalaegerszegi városháza aulájában már megtekinthetett a közönség egy 20. század eleji cilindert és annak elegáns tárolódobozát, később egy grafittal kevert agyagból készült kelta csuprot, majd fújt üvegből négy pohár és egy kancsó díszítette a teret. November közepén a kollégák egy újabb tárgyat helyeztek ki a városháza aulájába, egy - a római időkben használt - luxuskerámiát.    

A hónap műtárgya sorozatunk idén is folytatódik. Kollégáink két 19. század közepi porcelántégelyet helyeztek a kiállítótérbe, amelyeket a bécsi porcelánmanufaktúrában gyártottak. A tárgyak a zalaegerszegi Szent Lélek Patika gyógyszerkiszolgáló helyiségének (officinájának) állványedényzetéhez tartoztak. Nyitott polcon vagy üveges szekrényekben tették közszemlére ezeket a szép formájú, díszes edényeket. 

Az egyik tégely a száraz maszlagos nadragulya, az egyik legmérgezőbb hazai lágyszárú növény kivonatát tartalmazta. Neve a "szép hölgy" (bella donna) pupillatágító hatására utal, ugyanis a középkor előkelő asszonyai a növény fekete bogyójából csepegtettek olykor a szemükbe, hogy a pupilla megnagyobbodásával igézőbbek legyenek.  A 19. században kivonatát görcsoldóként használták. Ma is a gyógyszeripar egyik fontos alapanyaga, többek között a Parkinson-kórt gyógyítják vele.

A másik tégelyben a szintén erősen mérgező beléndeklevél kivonatát tartották. A növényt már az ősi civilizációkban is ismerték, bódításra használták. A középkorban a révületbe esést segítő boszorkánykenőcsöt, bájitalt, olykor halálos mérget készítettek belőle. A modernkori orvoslásban görcsoldóként és az asztmás köhögés csillapítására alkalmazták. Különösen kedvelték a lókupecek, akik beléndekmagot adtak be beteg lovuknak, hogy legalább az eladás alatt leplezzék a kehességét. Napjainkban elsősorban a homeopátiás orvoslásban használják.

Ha idejük engedi, tekintsék meg gyűjteményi tárgyainkat a városháza aulájában!

 

A Kormányhivatal Kosztolányi úti főépületében lévő vitrinben pedig azt a római időkben használt kerámia tálat lehet megtekinteni, ami eddig a városházán díszítette a teret.

2020.
január
30.