Történészek, ha találkoznak | Göcseji Múzeum

Történészek, ha találkoznak

A Magyar Múzeumi Történész Társulat Sátoraljaújhelyen tartja idei találkozóját és közgyűlését. A Göcseji Múzeumot Béres Katalin és Megyeri Anna történészek, s Kaján Imre nyugalmazott múzeumigazgató képviseli. A három napos rendezvényen A trianoni békediktátum és következményei címmel konferenciát tartanak, szakmai kiránduláson vesznek részt Tolcsván, Erdőbényén, Vizsolyon és Széphalom településen, valamint a közgyűlésen adják át a Wellmann Imre-díjat is. 

Az emlékérmet minden évben az kapja, aki a történeti muzeológia terén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, aki tevékenységét hosszabb időn át közmegelégedésre magas színvonalon látta el, illetve a korábbi években kiállításrendezéssel, tudományos publikációval vagy a gyűjteménygyarapítás és feldolgozás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtott.  
Béres Katalin Deák Ferenc születésének 200. évfordulóját ünneplő emlékévben, 2003-ban kapta meg a kitüntető címet kiváló szakmai teljesítményéért. 2012-ben Megyeri Anna vehette át a díjat fotótörténeti gyűjtéseiért, valamint a vidéki polgárság jeles képviselőinek, Morandini Tamás és Serényi Árpád fényképész életművét feldolgozó munkája elismeréseként. 2018-ban Kaján Imrét ismerte el a szakma újszerű kiállítás-rendezéseiért, aki a mai napig a Lisszaboni Világkiállítás magyar pavilonjának vezetőtervezői munkájára a legbüszkébb.

2020.
szeptember
10.