Újévi köszöntő | Göcseji Múzeum

Újévi köszöntő

Egészségben és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk valamennyi partnerünknek, múzeumi közönségünk minden tagjának! Tettre készen várjuk a 2019. esztendőt, hiszen ötletekben nincs hiány, s rengeteg esemény volt az elmúlt évben is.

Ingyenes kiállításlátogatással 17 év után elbúcsúztunk a "Központok a Zala mentén" című állandó kiállításunktól a közelgő intézményi felújítás miatt. 
Múltidéző múzeumpedagógiai órákon megemlékeztünk a kommunizmus áldozatairól. Középiskolások hallgatták a megrendítő élettörténeteket, de a POFOSZ Zala Megyei Szervezetének tagjai is nálunk találkoztak egy emlékező összejövetelen.
Márciusban várostörténeti sétán felelevenítettük, mi is történt Zalaegerszegen 1848 forradalmi napjaiban. 
Régészeink vasművességre és állandó megtelepedésre utaló jeleket találtak a Csitári erdő szomszédságában. 
Maratoni versolvasáson vettünk részt a Magyar Költészet Napján a Dísz téren. 
A Fiatalok Hete rendezvénysorozat egyik emlékezetes állomása a Göcseji Skanzen volt. A diákok sok rég elfeledett népi játékkal ismerkedhettek meg.
Májusban megemlékeztünk a Régészet Napjáról és "Fókuszban az ember" címmel sokszínű programot szerveztünk az érdeklődőknek. 
"Városbírók és polgármesterek" címmel várostörténeti kiadvány jelent meg, amelyben történész kolléganőink írásai is megjelentek. 
Tavasszal hivatalosan is véget ért a Seuso-vándorkiállítás, amelynek egyik helyszíne a Göcseji Múzeum volt több mint húszezer látogatóval. 

"Mindent szabad, amit máskor soha" - ezzel a mottóval hirdettük meg a Múzeumok Éjszakája programot, amelynek a szervezését országos szinten első helyezéssel jutalmazták az egyedi és kreatív megoldások miatt. 
"A szabadságharc zalai hősei" címmel tudományos emlékülést tartottak a város dísztermében, ahol történész kolléganőink előadásait is meghallgatta a közönség. 
Megnyitottuk a múzeum látványtárait. Sokan voltak kíváncsiak a történeti, iparművészeti, régész- és játéktárunkban látható tárgyakra. 
Feltárult a múlt régész kollégáink kitartó munkáinak köszönhetően a tervezett M76 gyorsforgalmi út Zala megyei szakaszán is. 
"Zalaegerszeg és az első világháború" címmel tudományos emlékkonferenciát rendeztek, ahol történész kolléganőink felejthetetlen előadást tartottak. Könyvbemutatók helyszíne voltunk. 

A Magyar Múzeumi Történész Társulat Wellmann Imre-díját a múzeum igazgatója, Kaján Imre vehette át. 
Időutazásra hívtuk a diákokat a múzeum régésztáborába, amelynek témája az ókori Római Birodalom volt. Az ügyes kezűeket pedig a skanzenben szervezett kézműves táborba invitáltuk. A nyári heteket így vidáman, mégis sok hasznos ismeretekkel gazdagodva tölthették nálunk a diákok.
Nyáron a Göcseji Dombérozó című programsorozatba is bekapcsolódtunk. Ez alkalommal Gellénházára látogatott el a múzeumi csapat.  

Megünnepeltük a Göcseji Falumúzeum 50 éves születésnapját! Zalaegerszeg belvárosában tíz tabló mesélte el a skanzen fél évszázados történetét a sétáló és kirakatokat nézegető közönségnek. Augusztusban pedig a falumúzeum fejlesztéséhez kapcsolódó alapkő-letételre is sor került. 
Újabb régészeti kutatásokról is beszámoltunk a Balaton Múzeummal közös munka során, amelyet a Keszthelyi-hegység szívében rejtőzködő vállusi pálos kolostor területén végeztek a kollégák. 

Ősszel bekapcsolódtunk a Kulturális Örökség Napja és a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatba. 
Szeptemberben elkezdődött a "Kalandozások a múltba" című két éves múzeumpedagógiai sorozatunk. Számos csodás helyet bebarangolunk a gyerekekkel: Pannonhalma, Győr, Sopron, a Balaton és környéke, Esztergom, Körmend, Sárvár és Zalaszentgrót szerepel a palettán.
A Göcseji Múzeum "A körárkoktól a kőfalakig" című régészeti tárlata Keszthelyre, a Balatoni Múzeumba költözött. 
Az épülő zalatárnoki záportározó földmunkái közben, a tározó anyagnyerőhelyén régészeti megfigyelés során római kori objektumok kerültek elő. 
Októberben megnyílt a Göcseji Múzeum Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjteményéből rendezett tárlat a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. 
Ki hitte volna, hogy már 1935-ben is fesztiválvárosi rangra tört Zalaegerszeg? Erről mesélt nekünk a múzeum történésze a nagy sikerű várostörténeti sétán. 

Novemberben elköltöztek a múzeum gyűjteményi anyagai és az irodái. Decemberben bemutattuk "Az öreg malom boldogsága" című mesés kiállításvezető kiadványt. 

A Göcseji Falumúzeumban pedig az a sok felejthetetlen, jó hangulatú szabadtéri rendezvény! A Gyümölcsoltó Nap, Húsvéthétfőn a tojáskereső rendezvény, a Nálatok laknak-e állatok?, a Márton-nap az őszi napsütésben. 

Megannyi élmény, megannyi program!

2019.
január
07.