Zöld műtárgyakkal a Földért | Göcseji Múzeum
Tintatartó

Zöld műtárgyakkal a Földért

Ötven éves a Föld Napja mozgalom.

Nemrég mutatták meg a magyar múzeumok a Beporzók napja programmal azt, hogy aktív, a jelenben és a jövőnek élő intézmények. Ezek a társadalmi szerepvállalások a kulturális intézményeknek is fontos, mert hasznos ügy mellé állhatnak, és abban is bíznak, hogy a múzeumok még magasabb nívót érnek el a kultúra iránt elkötelezett emberek szemében. Egy nemzetközi programon belül arra buzdították a szervezők a kulturális intézményeket, hogy április 22-től posztoljanak a gyűjteményükből naponta egy-egy zöld színű tárgyat a közösségi felületükön, azért, hogy minden - a héten zajló - klímaakcióra felhívják a figyelmet.

A Göcseji Múzeum sem maradhat ki ebből az egy hetes programból és örömmel csatlakoztunk e nagyszerű projekthez. Éljen a Föld, vigyázzunk rá, legyen biztonságos világa a gyermekeinknek és unokáinknak! 

Ebből az alkalomból egy online kamarakiállítást szerveztünk. Hét napon át egy-egy zöld színű műtárgyat mutatunk be a közönségnek. Virtuális kiállításunk első tárgya egy TINTATARTÓ. Irizáló üveg, zöld alapon többrétegű, lilás-zöldes árnyalatú folyatott, amorf mintázattal. A tintatartó egyenes szájperemére zsanér mentén mozgatható, préselt vaslemeztető illeszkedik magyal mintázattal. A szecessziós stílusú tárgy az 1910-es évekből származik.

Miért ezt a műtárgyat választottuk elsőként? Az otthon tanuló diákságnak ajánljuk e kiállítási darabot, akikre büszkék vagyunk, hogy e különös és bizonytalan időszakban is megállják a helyüket, s a felnőttek biztatásával lépésről lépésre haladnak a tanulmányaikban. Meg kell ígérnünk nekünk felnőtteknek, hogy már csak miattuk is vigyázunk a Földre!

A következő napokban bemutatunk még a kamarakiállításunkban egy korsót, tároló üveget, lódenkabátot, festményt, római kori bronz kolompot és serpenyőt. Érdemes lesz velünk tartani a múzeum Facebook oldalán!

#Múzeumokajövőért, #MuseumsGoGreen

Tárgy leírása katalógusunkban:

http://katalogus.gocsejimuzeum.hu/hu/record/-/record/GOCSEJMUSEUM310621

2020.
április
22.