Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 | Göcseji Múzeum
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

Rendezvény dátum:
2014. szeptember 29., 00:00 - 2014. november 09., 00:00

A Göcseji Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz. A 2014. szeptember 29. és november 9.-e közötti időszakban négyféle rendezvénnyel várjuk a látogatókat:

„Nyitott szemmel, gyalogszerrel” című városfelfedező sétánk a múzeum Batthyány utcai épületéből indulva mutatja be október 6.-án a várost és látnivalóit (Mária-Magdolna plébániatemplom, Mindszenty-tér, Megyeháza, Kvártélyház, Városi Díszterem, Törvényszéki Díszterem, Levéltár, Csipkeházak) történészeink segítségével.

A Tanárok Éjszakáját idén is megrendezzük október 10.-én. Ennek során iskola lesz a múzeumban „Játszani is engedd…” címmel: a résztvevő pedagógusoknak bemutatjuk a múzeumpedagógiai módszereket és az oktatás szolgálatába állított eszközöket valamint látványtárakat.

Idén először kel útra a múzeum: „Hívj, mi megyünk” címmel oktatási intézmények fogadhatják előzetes egyeztetés után (szeptember 29.-től) múzeumpedagógiai programjainkat vándorfazekassal kiegészítve óvodáktól a középiskolákig (fazekaskorongon edényeket, illetve hagyományos alapanyagokból népi gyermekjátékokat készítve.)
/A PROGRAM BETELT! Több foglalkozást az eddig bevállalt programszám felett a múzeum nem tud vállalni, de ez a lehetőség is választható lesz a későbbiekben a múzeumpedagógiai foglalkozások közül./

A „Múzeumi őszbúcsúztatónak” a Göcseji Falumúzeum ad helyet: „Márton-napi vigasságok” című rendezvényünk a hagyományokra építve idézi fel a tollfosztás, kukoricahántás emlékeit, a népi hiedelmeket néprajzi előadás tárja fel, de a kulináris élvezetekről sem kell lemondani: göcseji tökös-mákos rétes, libás ételek és sült gesztenye is kóstolható.

Szóljon az ősz a kultúráról: látogasson el hozzánk is!

Története

A Múzeumok Őszi Fesztiválját először 2006-ban rendezte meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A fő cél az évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozattal a múzeumok széleskörű népszerűsítése volt – a Múzeumok Majálisával, illetve a Múzeumok Éjszakájával együtt. A programsorozat indításakor a szervezők szándéka az volt, hogy ne csak alkalmanként, egy-egy rendezvény kapcsán irányítsák a figyelmet a közgyűjteményekre, hanem az érdeklődést sikerüljön hosszabb időn át fenntartani élményt nyújtó, korszerű oktató, szórakoztató, évről-évre megújuló programokkal.