Múzeumpedagógiai évnyitó | Göcseji Múzeum

Múzeumpedagógiai évnyitó

A Göcseji Múzeumban sajátos időszak kezdődik, hiszen a tervezett intézményi felújítás miatt egy merőben más stratégiát kellett kidolgoznunk. Habár a múzeum kiköltözik eredeti épületéből, a szakmai munka nem áll meg. „Ha hívtok, mi megyünk” mottóval hirdettük meg az előttünk álló időszakot: kirándulások, helytörténeti séták, intézményi látogatások szerepelnek a palettán.

Kiállításaink a hagyományos értelemben ugyan nem lesznek, de az óvodáknak és iskoláknak továbbra sem kell nélkülözniük a múzeumi élményeket, házhoz visszük a a történelmet, a képzőművészetet, a néprajzot és a mesét. A fogadókész oktatási, nevelési intézményekbe a kollégák beszédes műtárgyakkal felszerelkezve látogatnak el a gyerekekhez és élményteli foglalkozásokat tartanak. Megelevenítik az adott tárgy üzenetét, ahogy ezt Kaján Imre múzeumigazgató is tette a rendezvény bevezetőjében.

Egy ismeretlen alkotó festményét mutatta be a közönségnek, ami a mohácsi csata egyik jelenetét ábrázolja. Az alkotás külön érdekessége, hogy egyszerre négy információt is hordoz. Egyrészt bemutatja a magyar és a török harcát, annak naturalisztikus ábrázolásmódját. Másrészt láthatjuk a képen II. Lajos király aranyozott páncélöltözetét, ami élőben is megcsodálható a Magyar Nemzeti Múzeumban. Harmadrészt a kép keletkezésének az ideje az az időszak, amikor elindul a magyar történelem dicső és tragikus bemutatása a képzőművészeti alkotásokon keresztül. Negyedrészt pedig a képkeret külön történetét mesélte el, ami a II. világháborút jellemezte és a szovjet katonák viszonyát mutatja a hőn áhított európaisághoz.

Történészek, művészettörténészek, múzeumpedagógusok számos foglalkozást kínálnak e módon, minden korosztályt megszólítva óvodától a középiskoláig. Jelentkezni és érdeklődni a szokásos elérhetőségeken lehet Kissné Kovács Ágnes és Sümeginé Horváth Anita kolléganőknél.

A „Ha hívtok, mi megyünk” program kínálata:

  • Múzeumpedagógiai foglalkozás a Kommunizus Áldozatainak Emlékhelyén
  • Egy kis régészet és történelem
  • Tárgyak 3D-ben
  • A vándorfazekas
  • Régmúlt idők tárgyaival a mesék világába
  • osztálykirándulások szakmai vezetése
  • helytörténeti séták és előadások
2018.
október
09.