Egy babosdöbrétei ház padlásának rejtett kincse - Traugott Bromme enciklopédiája | Göcseji Múzeum

Egy babosdöbrétei ház padlásának rejtett kincse - Traugott Bromme enciklopédiája

A meseszép album a Zala megyei kis faluban, Babosdöbrétén került elő egy régi lakóház padlásáról. A ház új tulajdonosa ajándékozta a Göcseji Múzeumnak, sajnos a „lelet” eredetéről semmit sem tudott. Csak feltételezni tudjuk, hogy eredetileg a faluban a földbirtokos Skublics családé lehetett.

A rossz állapotú, töredékes, borító nélküli kötet 70 szövegoldalt tartalmaz, köztük 27 kézzel színezett, nyomtatott tábla állatok, rovarok, növények, különféle viseletű emberek ábráival. A lapokat 2006-ban Cserhalmi Henriette papírrestaurátor vette kezelésbe, azóta szürke vászonnal bevont, keménytáblás borító őrzi a lapokat. (Leltári száma: TOD_1993.31.144.)

Természettudományos atlasz iskolai és otthoni használatra, fordíthatjuk le szabadon a Stuttgartban, 1861-ben kiadott mű címét. Kiadói adatai: Bromme, Traugott: Systematischer Atlas der Naturgeschichte für Schule und Haus. In 1 schwarzen und 35 colorierten Tafeln, mit 700 Abbildungen und erläuterdem Text. Verlag: Stuttgart Engelhorn, 1861.

A könyv első része általános rendszertan Bromme tanulmányával. Az oktató célzatú szöveget a szülők és nevelők számára összeállított kérdéssor zárja. Második részében a nyomás után kézi festéssel színezett, pompás táblákat francia, német és angol nyelvű magyarázatok követik. A kötet 1862-ben svédül is megjelent az ottani iskolás gyermekek okulására.

A szerző, Traugott Bromme (1802–1866) neves német utazó volt, aki izgalmas élete során szerzett, az amerikai földrésszel kapcsolatos ismereteit napjaikban is számon tartják. 1820-ban utazott az Amerika Egyesült Államokba, ahol bejárta Texas és Mexikó tájait, hajóorvosként egy kolumbiai hajóval elvetődött a Nyugat-Indiákra, fogolyként Haitin töltött egy évet, s ez idő alatt felfedezte a szigetet.

Amikor visszatért Németországba, könyveket írt és jelentetett meg utazásairól, kézikönyveket adott ki Észak, Közép- és Dél-Amerikáról. Saját tapasztalatinak megosztásával segíteni akart honfitársainak, a 19. században tömegesen Amerikába vándorló németeknek eligazodni az ismeretlen világban.

Útikönyvei, térképei, természethistóriai művei nagy sikert arattak, számos kiadást megértek. Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum könyvtára is őrzi a Stuttgartban 1862-ben kiadott illusztrált kézi atlaszát. (Illustrierter Hand-Atlas de Geographie und Statistik, Krais-Hoffmann.) Bromme elismert alakja volt kora kulturális életének.

Az internet világában e kötet eredeti példánya a papír csodás anyagával, még ma is ragyogó színeivel bűvöli el az egzotikus élményekre vágyó böngészőt.

Irodalom:  

2021.
január
18.