Állandó kiállításaink | Göcseji Múzeum

Állandó kiállításaink

Ha Kisfaludi Strobl Zsigmond nevét meghalljuk, legtöbbünknek a budapesti Szabadságszobor és mellékalakjainak szoboregyüttese jut az eszünkbe.

Németh János Kossuth-díjas keramikusművészt, a Nemzet Művészét mindenki ismeri Zalaegerszegen. Barátságos jelleme, művészi életútja, híresen legendás történetei miatt is közkedvelt művésze a városnak.

Amikor a kiállítás előkészítését még Fekete György belsőépítész-iparművésszel közösen elkezdtük, nem gondoltunk arra, hogy mire a bemutató megnyílik, már emlékkiállításként kell beszélnünk róla.

Jegyvásárlás

Zalaegerszeg történetéről - bizton állíthatjuk - még soha nem volt ilyen terjedelmű és ennyire informatív, a mai kor közönségének az elvárásait is szem előtt tartó kiállítás, mint az Elődeink élete című tárlat. A kiállításon kronologikus sorrendben mutatjuk be Zalaegerszeg hajdani és mai polgárainak évszázadokon átnyúló történetét, különös tekintettel az életmódjukra, a mindennapjaikra, a viseletükre, a munkájukra és a mindenkori szórakozási lehetőségeikre.

Zalaegerszegen a Mártírok útja 5-7. alatti két egymáshoz épült házban működött 1950-1956 között az Államvédelmi Hatóság Zala megyei parancsnoksága. Az épület pincéiben fogdát alakítottak ki, ahol fogvatartották mindazokat, akik a korszakban valamilyen oknál fogva az erőszakszervezet markába kerültek. Ott hallgatták ki őket, s készítették elő a perbe fogásukhoz szükséges vádiratokat.