Az órák bűvöletében - Válogatás Preisz József órásmester gyűjteményéből | Göcseji Múzeum
Óra a Preisz gyűjteményből

Az órák bűvöletében - Válogatás Preisz József órásmester gyűjteményéből

Az órák bűvöletében címmel nyílt meg legújabb állandó kiállításunk Preisz József zalaegerszegi órásmesternek köszönhetően. A mester meghatározó, ikonikus tagja a városnak, számos rendezvényen találkozhatunk vele, ő javítja az időnként karbantartásra szoruló Mária Magdolna Plébániatemplom óraszerkezetét, de a Hevesi Sándor Színház előtti földönjáró toronyóra ötlete és megvalósítása is az ő nevéhez kötődik. Régi nagy álma volt, hogy a páratlan, hat évtizeden át gyűjtött órái méltó helyre kerüljenek, hiszen a becses műtárgyak között vannak igazi ritkaságok is. 

Az első órát még fiatalon, inaskorában kapta a mesterétől, azóta gyűjti az értékes műtárgyakat. A kiállításban szereplő legkorábbi óra az 1600-as évekből való, de láthatunk visszafelé járó faliórát, különleges álló- és kandallóórát, vannak olyan darabok, amelyeket vásárolt és vannak, amelyeket ajándékba kapott a gyűjtő. Némelyik darabhoz hihetetlen történetek kapcsolódnak: az egyik vitrinben olyan zsebóra látható, ami a mellzsebben tartva megmentette a tulajdonosa életét a Nagyháborúban. A négyszáz darabos kollekció számos karórát, zsebórát, fali- és állóórát tartalmaz. Ahogy a megnyitón a város polgármestere fogalmazott, a gyűjtemény a múltról szól, a jelenben tekinthető meg és a jövőnek készült.

Az órák bűvöletében - Válogatás Preisz József órásmester gyűjteményéből című tárlat ezentúl a zalaegerszegi Göcseji Múzeum nyitvatartási idejében a földszinti kiállítótérben megtekinthető.