Blog | Göcseji Múzeum

Blog

2023. november 14.

Azt hiszem, hogy a Zalaszentgróton előkerült római kori ezüst antoninianusokat kerestük a numizmatikai gyűjteményt tartalmazó páncélszekrényben, amikor a kezembe akadt a 20. századi papírpénzeket tartalmazó doboz.

2023. szeptember 12.

A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész alkotása olyan zsánerportré, amely eltökélt arccal, lendületes léptekkel haladó, kezében fokost tartó vándorként ábrázolja a költőt.

2023. június 13.
Kora császárkori, Itáliában, a Pó-vidéken készült terra sigillata edénykészlet

Manapság, ha valamit szeretnénk megvenni, akkor bemegyünk a boltba, vagy éppen megrendeljük az internetről, viszont ez akkoriban, csaknem kétezer évvel ezelőtt nem volt ilyen egyszerű.

2023. május 09.

1985 májusában ünnepelte Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának centenáriumát. Ez alkalomból sokféle eseménnyel, programokkal, kiadványokkal készült a város. A jeles évforduló lebonyolítására Jubileumi Emlékbizottságot hoztak létre, melynek elnöke Keresztury Dezső akadémikus lett.

2023. április 12.

Minden év április 16-án emlékezünk meg a Holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a magyar zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Mintegy 400 ezer zsidó vallású embert zártak gyűjtőtáborokba az ország különböző pontjain és indultak el velük a szerelvények a hírhedt koncentrációs táborokba.

2023. március 14.

Magyarországon a 20. század elején terjedtek el igazán széles körben a rokonoknak, barátoknak küldött képeslapok. A családi események, utazások emlékére írt kedves üzenetek mellett közkedveltek voltak az ünnepek alkalmából postára adott üdvözlőlapok, így a húsvétkor aktuális, a tavasz eljövetelét és a természet felfrissülését ábrázoló lapok is.

2023. február 14.

Késő rézkori edények Sármellékről

2022. április 25. Sármellék.

2023. január 10.

1976-ban került a Göcseji Múzeum gyűjteményébe ez a szépséges, női pénztárca alakú estélyi táska. Sajnos, nem tudjuk hol és mikor készítették, kinek a toalettjéhez tartozott. Azonban ha alaposan megvizsgáljuk, sok kérdésre választ kapunk. 

2022. november 15.

A puttó a reneszánsz és barokk képzőművészet jellegzete

2022. július 12.

Jeges nyalat, jegeczedett tejhab, fagyos és a spanyol tekercses édesség… ez mind ugyanazt jelenti a  FAGYLALTOT! Azt a hűs, jéghideg nyalánkságot! Amit szinte a legjobban várunk a nyárban! 

2022. május 31.

Ó, IÓ, CIÓ, ÁCIÓ, KÁCIÓ, AKÁCIÓ, VAKÁCIÓ! Ezt a varázsszót néhány nap múlva elkezdik írni a diákok az ország szinte valamennyi osztálytermében. Betűről betűre. Digitális tábla ide vagy oda, ez a szokás nem kopik el.

2022. március 29.

Gimnazista koromban, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban figyeltem fel először a türelemüvegekre: hasáb alakú üvegekbe bújtatott, több emeletes bányászjelenetekre.