Blog | Göcseji Múzeum

Blog

2023. március 14.

Magyarországon a 20. század elején terjedtek el igazán széles körben a rokonoknak, barátoknak küldött képeslapok. A családi események, utazások emlékére írt kedves üzenetek mellett közkedveltek voltak az ünnepek alkalmából postára adott üdvözlőlapok, így a húsvétkor aktuális, a tavasz eljövetelét és a természet felfrissülését ábrázoló lapok is.

2023. február 14.

Késő rézkori edények Sármellékről

2022. április 25. Sármellék.

2023. január 10.

1976-ban került a Göcseji Múzeum gyűjteményébe ez a szépséges, női pénztárca alakú estélyi táska. Sajnos, nem tudjuk hol és mikor készítették, kinek a toalettjéhez tartozott. Azonban ha alaposan megvizsgáljuk, sok kérdésre választ kapunk. 

2022. november 15.

A puttó a reneszánsz és barokk képzőművészet jellegzete

2022. július 12.

Jeges nyalat, jegeczedett tejhab, fagyos és a spanyol tekercses édesség… ez mind ugyanazt jelenti a  FAGYLALTOT! Azt a hűs, jéghideg nyalánkságot! Amit szinte a legjobban várunk a nyárban! 

2022. május 31.

Ó, IÓ, CIÓ, ÁCIÓ, KÁCIÓ, AKÁCIÓ, VAKÁCIÓ! Ezt a varázsszót néhány nap múlva elkezdik írni a diákok az ország szinte valamennyi osztálytermében. Betűről betűre. Digitális tábla ide vagy oda, ez a szokás nem kopik el.

2022. március 29.

Gimnazista koromban, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban figyeltem fel először a türelemüvegekre: hasáb alakú üvegekbe bújtatott, több emeletes bányászjelenetekre.

2022. március 01.
Ezüst csengő

Kedvelem a csengettyűk formáját. Szememmel követem a sziluettjüket és csak mosolygok.

2022. február 06.

Sokat tanakodott a család néhány évvel ezelőtt, hogy vajon mi is legyen születendő kislányunk neve. Abban egyezségre jutottunk, hogy mindannyiunknak tetszik a Dorka név, de én szerettem volna valami komolyabbat, amit lehet így kedvesen becézni.

2022. február 01.
Strucctollas legyező

A legyezők reneszánszukat élik, ismét felfedeztük ezt a nőies kelléket, ami csupa báj, és nem utolsósorban hűsítésre szolgál a nyári forróságban. Bevallom, nem bírtam ki, amikor néhány évvel ezelőtt Velencében jártam, hogy ne vásároljak a Strada Nova egyik kalapszalonjában egy legyezőt.

2021. december 22.

Választásom egy kovácsoltvas zárra és a hozzá tartozó kulcsra esett a 19. századból, melyek valószínűleg egy öreg pince ajtajáról származhatnak, akárcsak egy másik társuk a gyűjteményben.

2021. december 21.
Megyeri Anna és a szecessziós emlékkönyv

Kedvenceim közé tartoznak, mindig nosztalgikus hangulattal töltenek el az emlékkönyvek. Talán azért is, mert édesanyám emlékkönyvét sokat nézegettem kislányként, amiben szép, míves rajzok voltak, a rövid versikék, tanácsok pedig megszívlelendő útravalót adtak az Élethez.