Alkalmi táska a 20. század elejéről | Göcseji Múzeum

Alkalmi táska a 20. század elejéről

1976-ban került a Göcseji Múzeum gyűjteményébe ez a szépséges, női pénztárca alakú estélyi táska. Sajnos, nem tudjuk hol és mikor készítették, kinek a toalettjéhez tartozott. Azonban ha alaposan megvizsgáljuk, sok kérdésre választ kapunk. 

A 20. század első évtizedében váltak a kézitáskák a hölgyek viseletének szinte kötelező kiegészítőjévé, hiszen az akkor divatos ruhákon nem volt zseb, nem volt hova tenni a zsebkendőt, a púdert, esetleg a repülősót, amelynek szúrós szagával az elájult hölgyeket élesztették újra. Ebben az időben vált ismét népszerűvé a gobelinnek nevezett hímzéstechnika, amely a francia eredetű szövött gobelin kárpitokat volt hivatva utánozni. Az ügyes kezű hölgyek párnákat, falra kerülő képeket, ékszereket készítettek a petit point-tal. E kistáska is ezzel a technikával készült, rózsákat, nefelejcseket hímeztek rá. A táska száját szecessziós ihletésű ötvösmunka keretezi, amelyet féldrágakövek: türkiz, gránát, ametiszt, rubin ékesítenek. Bizonyára előkelő úri hölgy viselte színházba vagy társaságba menet.

A Magyar Kultúra Napjához közeledve mi ezzel a műtárggyal emlékezünk e jeles napra, amellyel minden bizonnyal koncertekre, kulturális eseményekre, színházi előadásokra járt a korábbi birtokosa

2023.
január
10.