Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye | Göcseji Múzeum

Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye

Zalaegerszegen a Mártírok útja 5-7. alatti két egymáshoz épült házban működött 1950-1956 között az Államvédelmi Hatóság Zala megyei parancsnoksága. Az épület pincéiben fogdát alakítottak ki, ahol fogvatartották mindazokat, akik a korszakban valamilyen oknál fogva az erőszakszervezet markába kerültek. Ott hallgatták ki őket, s készítették elő a perbe fogásukhoz szükséges vádiratokat. Az 1956-os forradalmat követőn is ide gyűjtötték össze a forradalom zalai eseményeinek szervezőit, és a helyi forradalmi szervek vezetőit. A Kádár korszakban – 1967-ig – a rendőrség használta az épületet, utána Martos Flóráról, majd Kaffka Margitról elnevezett leánykollégium működött benne.

Az épület pincéjében 2017-ben jött létre az a kiállítás, amely az országban egyedülálló módon megmaradt egykori ÁVH Központ egy részét újra látogathatóvá tette. 

A kiállítás célja, hogy emléket állítson az egykor az épületben raboskodó, ártatlanul fogvatartott és elítélt embereknek, s az eredeti helyszín nyomasztó körülményei között ismertesse meg a látogatót, mindenekelőtt a középiskolás diákságot a 20. századi magyar történelem egyik legszörnyűbb időszakával, a Rákosi nevével fémjelzett diktatúrával, valamint erőszakszervezetével, az Államvédelmi Hatósággal. A kiállítás tartalma és bemutatási módja a fiatal generációk múzeumlátogatási igényeihez alkalmazkodik. Kevés az olvasható szöveg, helyette a korszakról szóló információk, történetek hangzó formában jutnak el a látogatóhoz.

Az emlékhely megvalósításához: az épületrész felújításához, és a kiállítás megrendezéséhez szükséges összeget a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt "KKETTKK-56P-02 jelű Büszkeségpontok" pályázat biztosította.

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyét a Mártírok útja 5. szám alatt a járványügyi helyzetre való tekintettel zárva tartjuk. A kiállítás november 4-én (nemzeti gyásznapon) igény esetén és előzetes bejelentkezéssel látogatható.