Boldog mosoly a játékok között | Göcseji Múzeum
A 2013-ban megnyílt játéktár, Horváth Lilla Éva felvétele

Boldog mosoly a játékok között

2012-ben kezdtük tervezgetni múzeumunkban a látványtárakat. Én a Játéktár berendezésében vettem részt, mert úgy gondoltuk, hogy az évtizedek alatt sok érdekes gyermekjáték gyűlt össze, így  külön egységként is bemutathatóak. A múzeum költözésekor a színes szekrényekbe helyezett gyűjtemény kedves helyszíne volt a múzeumok éjszakájának. (1.kép)

A 2013-ban megnyílt játéktár, Horváth Lilla Éva felvétele

Az új épületbe ebben a formában már nem kerülhet vissza, a játékokat Dömötör Andrea kolléganőnk elhelyezte a raktárunkban.

Játékaink túlnyomó része két nagy gyűjteményünkben, a néprajziban (mintegy 60) és a történetiben (mintegy 210) tétel található. A kisgyermekkor, a gyermeknevelés, a munkára szoktatás eszközeiként készített tárgyak között vannak apró kerámiák, szerszámok, szélforgó, bútorok, babák. A miniatűr használati tárgyak a kézművesmesterek, vagy pásztorok, parasztemberek kézügyességét dicsérik. A játékok sok esetben másai, vagy stilizált megjelenítései a felnőtt használati tárgyaknak, bútoroknak. A színes játékkártyák, a társasjátékok sora a szórakozás mellett a tudás bővítését is szolgálták. A fiúcskáknak a kis vonat, a felhúzható, ágaskodó bádog ló, az autók okoztak örömet. Óvodások örülhettek, amikor óvónőjük felállította a bábparavánt, és megkezdődhetett a bábelőadás. Sok régi játékot ismerhetünk meg a történeti fotógyűjteményünkben lévő fotográfiákon is. (2. kép)

Késmárky és Illés Árkád játékáruháza a fővárosban a 20. század elején

Sőt, a dokumentumok között is található játékokat bemutató képeslap, amit a Budapesten élő Dezsőfi-család hagyatékából kaptunk. (3. kép)

Kisleány játékokkal Vajda Dóri fényképész felvételén 1930 körül

Boldogan fogadjuk és köszönjük az ajándékokat, így a nagylelkű felajánlásoknak köszönhetően az utóbbi években szépen gyarapodott a gyermeki életmódot illusztráló kis gyűjtemény, izgalmas darabjairól később még beszámolunk.

Ez alkalommal Kovácsné Csonkás Erika Veronikának mondunk köszönetet.

A kiváló pedagógus és amatőr fotográfus[1] a pandémiának „köszönhetően” felszabadult idejének egy részét a pusztaszentlászlói nagyszülői ház padlásának átnézésével töltötte. Talált néhány régi játékot, amiket felajánlott múzeumunknak. A kis babakocsit és az egykor 98 forintért vásárolt Erzsi babaszobát nagyon megviselte az idő és az időjárás, bizony rájuk fér a restaurálás. A babakocsi a valódi mintájára készült az 1950-es évek végén,a hatvanas évek elején. Leltári száma TOT_2011.4.1 (4. kép)

Játék babakocsi, az ajándékozó felvétele, 2020

Egy egész modern sportkocsi tűnik fel azon a fotón, amiben Csonkás Erika Veronika csücsül 1955-56 körül. Ezt a használható darabot nem tartották meg, hanem továbbadták, ahogy ez lenni szokott a gyermekholmikkal. (5. kép)

Csonkás Erika modern sportkocsijában 1956-ban

Ahogy megírta, jobbra a nagyszülői ház, mögötte pincelejárat. A felvételt édesapja, Csonkás Sándor készítette, aki Nagykanizsán született, de a háború után Pusztaszentlászlón kezdett dolgozni, ott telepedett le, családot alapított, majd onnan járt dolgozni Bázakerettyére (kb. 1952-1964 között) és Gellénházára. Neki köszönhetőek az 1956-os forradalom bázakerettyei eseményeit megörökítő fotográfiák.[2]

Egy másik édesapja által készített fotográfián Erika boldog mosollyal ül játékai között. Nem csoda, hogy a tanárnő még ma is ragaszkodik gyermekkori babájához, szeretett mackójához. (6-7. kép)

Erika boldog mosolya a játékok között 1958-ban

A ragaszkodás tárgyai 2020-ban

[1] https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/itthon/a-nap-is-raragyogott-a-holepte-pusztaszentlaszlora/

[2]Béres Katalin-Csomor Erzsébet -Kapiller Imre: A legyőzött győz, az elesett él. Az 1956-os forradalom zalai fotókrónikája. Zalaegerszeg, 2006.  

2021.
február
22.
Késmárky és Illés Árkád játékáruháza a fővárosban a 20. század elején
Kisleány játékokkal Vajda Dóri fényképész felvételén 1930 körül
Játék babakocsi, az ajándékozó felvétele, 2020
Csonkás Erika modern sportkocsijában 1956-ban
Erika boldog mosolya a játékok között 1958-ban
A ragaszkodás tárgyai 2020-ban