A kávé | Göcseji Múzeum
Piaci kávémérés Szolnokon (Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben)

A kávé

Magyarországon a 16. században, a török hódítók italaként jelent meg a kávé. Mivel a fekete leves az ellenség itala volt, ezért ezt az idegen szokást távol tartotta magától a magyar nemesség és polgárság: helyette bort ittak. A magyar kávéfogyasztás a török uralom alóli felszabadulás után, Nyugat-Európából érkező szokásként kezdett igazán terjedni a 17. század végén. Ekkorra érte el ugyanis az Angliából és Franciaországból érkező új minta hazánkat is, a francia udvar hatására pedig a luxus jegyében cukorral fogyasztották a kávét Európában. (A kevéssé tehetősek olcsó sziruppal fogyasztották, Észak-Skandináviában viszont sóval ízesítették a kávét.)

Magyarországon elsőként a felsőbb társadalmi rétegek, a városi polgárság körében terjedt az új ital: 1714-ben meg is nyílt az első pesti kávéház. Az úri családok és a nemesség mellett a cselédek és a kollégiumi diákok is megismerték a tejjel vagy tejszínnel fogyasztott kávét, a parasztságnál azonban csak az 1850-es években jelent meg, elsősorban az ünnepi ételsorok végén, de terjedése így is nagyon lassú volt. Zala megyében, a Cserta-menti falvakban a lakodalmi vacsora végén a kelttészták, a kuglóf és a cukorsütemények utáni utolsó fogásként kávét szolgáltak fel az 1900-as évek elején. Azok, akik otthon nem készítettek kávét, piaci, vásári csemegeként ismerkedhettek meg ezzel az itallal.

1900 körül már egyre több helyen kínáltak uzsonnára cikóriából főzött tejes- vagy feketekávét kaláccsal, kuglóffal; a polgárság viszont reggelire fogyasztotta a kávét péksüteménnyel, vajjal és lekvárral. A parasztság körében csak az I. világháborút követően kezdett erőteljesen terjedni a kávé hétköznapi fogyasztása is: sokan reggeliztek cukros tejeskávét beleaprított kenyérrel, zsemlével.

Mivel az igazi kávé mindig is drága volt, már a 18. században megjelent a piacon egy sikeres kávépótló, a cikória. A magyar parasztság nemcsak bolti, hanem házilag készített pótkávét – megpörkölt árpát, szőlőmagot, rozsot, csillagfürtöt (farkasbab, fügebab) – is felhasznált a kávé elkészítéséhez, amelyhez a legkülönbözőbb formájú és szerkezetű kávépörkölők, kávédarálók és kávéfőzők álltak rendelkezésre a háztartásokban. A polgári konyhákban lombikos-spirituszos kávéfőzőket használtak a század első felében, majd a II. világháborút követően az eszpresszókávét készítő fém kávéfőző terjedt el széles körben.

 

Forrás: Kisbán Eszter A kávé bevezetése Magyarországon c. tanulmánya (Ethnographia, 1988)

2021.
július
02.

Címkék

Omnia pörkölt kávé (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Maci pótkávé (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Kávépörkölő (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Kávédaráló (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Kávéfőző (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Elektromos kávéfőző (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Lombikos kávéfőző (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Kotyogó (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Kávékiöntő (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Kávéscsésze a Tófeji Kerámiagyárból (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Kockacukros doboz (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Porcelán kávétartó (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Számolócédula a Szent István cikóriakávé reklámjával (Göcseji Múzeum gyűjteménye)
Számolócédula a Franck kávépótló reklámjával (Göcseji Múzeum gyűjteménye)