Egyszer volt, hol nem volt.... - Gondolatok a magyar népmese napján | Göcseji Múzeum

Egyszer volt, hol nem volt.... - Gondolatok a magyar népmese napján

Apró falu, kicsi folyó, zsúpfedeles házak, vízimalom, szorgos emberek, Király és királyné. Hol járunk?

Itt: 2021. szeptember 30. Zala megye, Göcsej, Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum, vagy

ott: 1859. szeptember 30. Erdély, Kovászna megye, Kisbacon, Benedek Elek születésnapja.

Mese ez vagy valóság?

A kapocs Elek apó, aki nagyon is valóságos személy volt, aki sok egyéb foglalatossága mellett gyűjtötte a magyar népmeséket, közkinccsé tette őket, s maga is számtalan mesét alkotott. Mindenki ismeri a Szóló szőlő, Mosolygó alma, Csengő barack vagy Szélike királykisasszony meséjét. Sőt nemcsak kutatta és írta a csodás történeteket, de tanította, olvasta, és mesélte fáradhatatlanul.

Egyszer volt, hol nem volt…… Kezdődik a mese, és kezdődik a varázslat, mely elrepít bennünket - olvasót és hallgatót egyaránt – egy másik világba, ahol szinte minden lehetséges. Vagy mégsem? Lehet ugyanaz a két világ, a mese és valóság valójában egy?

Ugyanígy kezdjük a falumúzeumban a gyerekeknek a foglalkozást. „Ismeritek a magyar népmeséket?”- s máris összekapcsolódott a régmúlt a jelennel, a mese a valósággal. Megtörtént a varázslat! (Ez minden foglalkozáson működött.)

A Király és királyné szinte minden népmesében szerepel. Fejükön korona, de a királyságért meg kellett küzdeni. A Göcseji Falumúzeum királyi párja nem koronás uralkodók, de ugyanazt a tiszteletet érdemelik. Ők a mindennapi emberek, akik becsülettel végig dolgozták életüket, ők a falu népe közül egy pár. Az egyszerű ember is királlyá vagy királynővé nemesedhet tettei által.

Megtanultuk, hogy a mese egy kitalált történet csodás lényekkel és eseményekkel. Azt is tudjuk, hogy jellemzői a meseszámok (három, hét), a próbatételek, a tipikus mesei szófordulatok, kifejezések. De mit jelentenek ezek, egyáltalán miért ennyire fontosak?

Hol volt, hol nem volt…. Élt egyszer egy…….  Akár mi is lehetnénk a főszereplők, bárkire igaz lehet a történet. Mert rólunk is szól, a mai kor emberéről. A népmesében a főhősnek akadályokat kell legyőznie, mely csak a harmadik próbálkozásra sikerül. Előbb meg kell érnie, "fel kell nőni” a feladathoz. Úgy változik, fejlődik, hogy képes legyen teljesíteni küldetését. Ugyanilyen a mi életünk is.

A mese felkészíti a gyermeket az életre. A tudás és a siker nem önmagától jön, meg kell küzdeni érte. De aki nem adja fel, elnyeri méltó jutalmát, eléri célját.

2021.
szeptember
30.

Címkék