A 2013. szeptember 18 -20 MAMUTT – konferencia, Zalaegerszeg, Lendva | Göcseji Múzeum
MAMUTT – konferencia, Zalaegerszeg

A 2013. szeptember 18 -20 MAMUTT – konferencia, Zalaegerszeg, Lendva

Témája: A határokon átívelő történeti muzeológiai kutatások új kihívásai a részekre szakadt régiókban

A 2013-ban megszűnt megyei múzeumi hálózatból az intézmények a helyi önkormányzatok fenntartásába kerültek, melyek elsősorban saját történetük gyűjtését, kutatását, bemutatását várják el új intézményüktől. A gyűjtés, a történeti kutatás hatósugara viszont nem állhat meg a közigazgatási határoknál, sőt, az országhatároknál sem. A megyei hatókörű városi múzeumok feladata lesz összefogni és segíteni a megye területén működő további múzeumokat tudományos kutatási és feldolgozási tevékenységükben, a határ menti megyéknek pedig az elszakított területek kutatóival közös tudományos projektek létrehozása a régió történetének kutatására.

A háromnapos konferencia alkalmával szükségszerűnek éreztük, hogy kollégáinkat a göcseji dombok és Zalaegerszeg szépsége után a második napon határtalan örömben részesítsük, egy lendvai kirándulással.

Hiszen résztvevők többsége számára ismeretlen  táj a Muravidék, az ott élő alig néhány ezer magyarral. Ezért éreztük fontosnak, hogy oda vigyük a vendégeinket, hogy megismerjék az ottani történész kollégákat, lehetőségeiket, problémáikat. A lendvai konferencián délután nagyon izgalmas és gondolatébresztő előadások hangzottak el a kis magyar közösség önálló tudományosságáról, irodalmi életéről, ugyanakkor a magyar identitásuk megroppanásáról, s az erős asszimilációról, amely folyamat fájdalmas, de érthető annak fényében, hogy milyen traumákat élt át ez a maroknyi magyar közösség a 20. század során. Erről szólt Kovács Attila történész izgalmas filmje, amelyet a konferencia utolsó előadásaként tekintettünk meg.

Az előadások után kellemes séta a Lendva hegyre, ahol mindenkit lenyűgözött a csodálatos panoráma, a szőlősorokkal, pincékkel teli domboldalak, ahol a vidék legjobb borai készülnek.

Következzék Megyeri Anna kolléganőnk élménybeszámolója.

2013. szeptember 18 és 20-a között Zala megyében találkoztak a Magyar Múzeumi Történész Társulat tagjai. „A határon átívelő történeti muzeológiai kutatások új kihívásai a részekre szakadt régiókban” címmel megrendezett tudományos konferencia szervezését már a nyáron megkezdte az elnökség, köztük Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója. Béres Katalin történész-főmuzeológus végezte a szervezés oroszlán részét, természetesen a kollégáink támogatásával. Az első nap délutánján a városháza dísztermében találkozhattunk. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere és Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjét követően Csorba László főigazgató (Magyar Nemzeti Múzeum), Sári Zsolt tudományos igazgató (Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum), Tamás Edit igazgató (MNM Rákóczi Múzeuma, Sárospatak), Cservenyák László igazgató (Szatmári Múzeum, Mátészalka) és Gaucsik István történész muzeológus (Pozsonyi Városi Múzeum) a témához kapcsolódó előadásait hallgathattuk meg.

A társaság elnöke, Ihász István adta át az idei Wellmann Imre díjat. A szívhez szóló laudáció és a vastaps Peterdi Verát, a Magyar Nemzeti Múzeum néprajzos-szakmuzeológusát köszöntötte. 

A másnap reggelt Nován kezdtük, ahol a barokk katolikus templomot és Dorffmaister István freskóit mutatta be Dr.Kostyál László művészettörténész.

Ezt követően a szlovéniai Lendvára utaztunk, ahol a Makovecz Imre tervezte színházat, „A Lendva várospolgárosodásanyomdászata és ernyőgyártása” című kiállítást, valamint Lázár Beáta, a múzeum igazgatóasszonyának elhivatott vezetésével a zsinagógát és lendvai zsidóság történetét bemutató kiállítást láthattuk. A katolikus templom, majd az egykori Bánffy-vár, a Galéria Múzeum Lendva következett, ahol a pincétől a padlásig kalauzoltak bennünket, valamint több előadás ­– Bencze László író (Muravidéki Magyar Tudományos Társaság) Göncz László történész, parlamenti képviselő – késztetett gondolkodásra, hozzászólásra. Majd megnézhettük Kovács Attila történész nagyszerű dokumentumfilmjét: A Muravidék 20. századi sorsfordulói címmel.

A tartalmas programot követően a 18. századi Szentháromság-kápolnához mentünk, ahol kissé borzongva néztük a romladozó Hadik-múmiát, de annál nagyobb lelkesedéssel a szépséges panorámát.  

A vacsorát már lenti szőlőhegyén költöttük el, ahol finom borokat is kóstolhattunk.  Másnap a Göcseji Múzeum kiállításaiban és új látványtáraiban fogadtuk a konferencia részvevőit, majd a Falumúzeum következett, ahol Marx Mária, és a nekünk is új ismertető táblák kalauzoltak bennünket.

Kaján Imre pikáns ízű „gezemice” levest főzött kollégái hathatós segítségével. Molnárné Raposa Irina és Büki Ágnes a múzeum kemencéjében finom langalit sütött.

A tartalmas szakmai programok mellett sokat jelentettek az örömteli beszélgetések (még akkor is, ha többeknek nem csak a jó juthatott eszébe), a távoli intézmények munkatársainak találkozása, a tapasztalatcsere. Köszönjük a sok kedves szót kollégáinknak. Ugyancsak köszönetet mondunk a rendezvény sikerét segítő intézményeknek és munkatársainak.

Üdvözlettel: Megyeri Anna

Tisztelettel: Béres Katalin, Tislér József

2013.
október
28.
MAMUTT – konferencia, Göcseji Falumúzeum
MAMUTT – konferencia, Göcseji Falumúzeum
MAMUTT – konferencia, Göcseji Falumúzeum
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lenti
MAMUTT – konferencia, Lenti
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Lendva
MAMUTT – konferencia, Nova
MAMUTT – konferencia, Nova
MAMUTT – konferencia, Nova