A múzeum birtokába került a cigányprimás hegedűje | Göcseji Múzeum

A múzeum birtokába került a cigányprimás hegedűje

Ritka ajándékkal gazdagodott a Göcseji Múzeum gyűjteménye: az egykori híres cigányprímás, nótaszerző, Dandi (Kis) Károly hegedűjét adományozta a múzeumnak a zenész családjának nevében Dandi Lászlóné, a prímás fiának özvegye.

A múzeum hamarosan újjászervezi állandó kiállítását, amiben kiemelt szerepet kap a XX. század, s a történeti kiállítás egyik részében látható majd a kuriózumnak számító hangszer. A tervek szerint muzsikaszó is színesíti a látványt.
Dandi (Kis) Károly állandó fellépője volt a hazai vendéglátóhelyeknek, miközben nótáit már a Kossuth- és Petőfi Rádió is rendszeresen sugározta. Különlegessége abban rejlett, hogy sokféle zenei stílust tudott magáénak: a cigányzenén és magyar nótákon kívül a klasszikus zene világa is vonzotta; Vivaldi, Bach és Brahms műveit is sokszor játszotta.
Utolsó útjára száz cigányzenész kísérte el a zalaegerszegi Göcseji úti temetőbe.
Menye a sajtótájékoztatón elmesélte, apósa igazából Zalaegerszegen érezte jól magát. Bárhová is utazott, szüksége volt a zalai tapsra, a helyi közönség szeretetére, ezért mindig örömmel tért vissza szülővárosába.
 

2016.
október
13.

Címkék