A szabadságharc zalai hősei | Göcseji Múzeum

A szabadságharc zalai hősei

Ezzel a címmel szervezett tudományos emlékülést az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára. A város dísztermében rendezett konferencián tíz zalai születésű, az 1848-49-es szabadságharcban aktív szerepet vállaló főtiszt életéről tudott meg sok érdekes információt a közönség. Az előadások során kiderült, hogy azok a tisztek, akiket ma némi romantikus felütéssel hősként emlegetünk, bizony emberek voltak a maguk erényeivel és hibáival együtt. Ez a történészek egyik fontos feladata, hogy a nosztalgikus képet némileg árnyalják, a kutatások eredményeképpen a realitás felé irányítsák a mai kor emberének a figyelmét.

A Göcseji Múzeum két történésze, Béres Katalin és Megyeri Anna is ismertette a két honvédőrnagy életútját, ifjabb Csuzy Pálét és Kerkapoly Mórét. Számos más elismert szakember előadását is meghallgathatták a zalaegerszegiek, s olyan tisztek élete elevenedett meg előttünk mint Asbóth Lajos honvédezredes, Asbóth Sándor honvéd alezredes, Gyulai Gaál Miklós honvédtábornok, Gyika Jenő honvédőrnagy, Inkey Kázmér honvédőrnagy, Galsai Kovách Ernő honvédőrnagy, Prágay János honvéd alezredes és Uj Imre honvéd alezredes.

Ahogy a konferencia bevezetőjében megtudtuk, a szabadságharc idején közel 160 zalai származású tiszt szolgált és ez az emlékülés alkalmat adott arra is, hogy a törzstisztekről egy valódi összesítést, a harcokban betöltött fontos szerepükről szóló tudományos értekezést tartsanak a történészek és ismerjenek meg az érdeklődők.

2018.
május
17.