Aktuális társadalmi kérdések plakátokon | Göcseji Múzeum
Myroslav Rymar művész és Marta Rymar múzeuigazgató a Göcseji Múzeumban.

Aktuális társadalmi kérdések plakátokon

A lengyel plakátművészet világhíres. Figyelemfelkeltő, szókimondó, nem tűri a mellébeszélést. Ahogy Miroslaw Rymar grafikus alkotásai ezt tökéletesen tükrözik. A napokban megnyílt lengyel testvérvárosunkból, Krosnoból érkező képzőművész kiállítása a Göcseji Múzeumban.

Gecse Péter alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a két város között a kulturális együttműködés is nagyszerűen működik. Habár a tárlaton látható alkotások zöme nyomasztó, nem csoda, hiszen az aktuálpolitikai témákat jelenítenek meg, elgondolkodtatják a szemlélőt, ezáltal segítik az útkeresést. Marta Rymar krosnoi múzeumigazgatónő és Havasi Bálint főigazgató köszöntője után az alkotásokat Dr. Kostyál László művészettörténész-tudományos igazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Ahogy ajánlásában elmondta, a plakátok a 19. század közepétől váltak uralkodóvá, főleg a városi kultúrában. A sokszorosító eljárások elterjedésével tudták ezt a sikeres utat bejárni, igaz, eleinte kereskedelmi és reklám céllal készült alkotások árasztották el az utcákat. 

A plakát ma már a művészi kifejezés egyik eszköze is lett. Ahogy az a kiállításon látható, a kortárs művész nagyon sok aktuális problémát tár a szemünk elé: bolygónk szennyezése, háború, terrorizmus, fegyverkereskedelem, emberi kapcsolatok rideggé válása. A tárlaton több témasorozat is fellelhető, ilyen az országokat bemutató szimbólumok felsorolása, amelyek különleges módon mutatják be a sokak által ismert sztereotípiákat. De nagyszerű téma a fogyasztói társadalom hatásait megjelenítő alkotások sora, ahol a kalaposdoboz masnija egy kígyót formáz, a mobiltelefon egy guillotine, az ékszerdoboz pedig éles fogakkal készül lecsapni a következő áldozatára. 

Rymar a kiállításmegnyitón elárulta, egyik alkotás sem megrendelésre készült, mindegyik az autonóm plakátművészet egy szelete. A tárlat címe nem véletlenül Reflexiók, hiszen a jelenkori világban zajló eseményekre és jelenségekre reflektál. Van, ahol harsányan, több helyen humorral fűszerezve. 

A kiállítás október 31-ig látható, ez idő alatt több kísérőrendezvényt is meghirdetünk. 

2023.
október
05.