Az Őrség | Göcseji Múzeum

Az Őrség

Ezzel a címmel jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában Zóka Gyula csodás fotóival és Pánczél Petra remek írásaival a Magyar Örökség sorozat következő fotóalbuma. A szinte zsúfolásig megtelt városi könyvtár termében a kötetet Megyeri Anna, a Göcseji Múzeum történésze ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Ahogy fogalmazott, ünnepelni jöttünk, hiszen egy ilyen igényes kiadvány létrejötte mindenképpen örömre ad okot.

Az album Zóka Gyula fotográfus második önálló kötete, s ez alkalommal egy fiatal és sokoldalú, a kulturális témák iránt fogékony újságírót - Pánczél Petrát - kért fel arra, hogy a képei mellé megírja a szöveget. Az alkotók szerint három dolog jut eszébe az embernek akkor, ha az Őrségbe látogat: szelíd hullámzás, stabilitás, nyugalom.

A könyvbemutatón számos fotót kivetítve is megtekinthetett a közönség, s valóban elénk tárult a hullámzó pitypangos és liliomos mező, a nyugalmat árasztó templomtorony, a kerekeskút, a Kerka patak a kis hídjával együtt, a harangláb, Őriszentpéteren az Árpád-kori templom, a veleméri Szentháromság templom, a szeres települések, a gyümölcsösök. Ami feltűnik, hogy az ember hiányzik az alkotásokról. Csak a természet és az ember alkotta tárgyak és épületek azok, amik ámulatba ejtik a szemlélőt. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a képek igazi "Zókás" fotók. Az alkotó bevallása szerint a munka során ragaszkodott a tavaszi képekhez, mert véleménye szerint ez az évszak adja vissza leginkább Őrség szépségét.

De ne várjanak jövő tavaszig, egyik hétvégén utazzanak el a közeli Őrségbe, kiránduljanak, élvezzék a csodát...vagy ugorjanak be a város egyik könyvesboltjába, ahol megvásárolhatják Zóka Gyula legújabb albumát!
 

2019.
július
05.

Címkék