Barokk freskófestészet Magyarországon | Göcseji Múzeum

Barokk freskófestészet Magyarországon

Az elmúlt esztendő végén jelent meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem gondozásában és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Barokk freskófestészet Magyarországon című album második kötete.
Korábban már láthatta a közönség a sorozat első részét, ami Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye barokk freskóit vette górcső alá, ez a mostani album négy megyébe visz el minket: Baranya, Tolna, Somogy és Zala. Külön érdekesség, hogy Zala megye annyira gazdag e témában, hogy a kötet csaknem 60 %-át a zalai településeken fellelhető örökség teszi ki. (Bezeréd,Csatár, Csesztreg, Galambok, Gelse, Kerkakutas, Keszthely, Lenti, Milejszeg, Nagykanizsa-Miklósfa, Nagylengyel, Nova, Ormándlak, Páka, Pölöske, Pusztamagyaród, Söjtör, Szécsisziget, Szentgyörgyvölgy, Tornyiszentmiklós, Türje, Vállus, Várvölgy-Felsőzsid, Zalaapáti, Zalaegerszeg, Zalaegerszeg-Csácsbozsok, Zalakomár-Kiskomárom, Zalaszentgrót)

A több mint 560 oldalas kötetben 15 szerző írásai olvashatók, köztük Dr. Kostyál László művészettörténészé, a Göcseji Múzeum igazgatójáé is. 

A topografikus rendszerben sorakozó leírások tájékoztatnak a műveket magukba foglaló épületekről, azok építéstörténetéről, a falképek festőjéről, megrendelőjéről, ismertetik a freskó vagy freskóegyüttes keletkezéstörténetét, állapotát, a restaurálásra vonatkozó adatokat és megfigyeléseket. A tanulmányok leírják a befoglaló építészeti teret, a freskóképeket őrző látszatarchitektúrát, díszítőfestést és kereteket, illetve részletesen bemutatják magukat a képmezőket és az azokat összefoglaló programot.

Az albumot rengeteg színes képanyag és illusztráció gazdagítja. A gyönyörű kötet a Göcseji Múzeum könyvtárában a pandémiás időszak után megtekinthető, és beszerezhető az ország számos könyvesboltjában.

2021.
január
06.

Címkék